Subota, 18 Maja, 2024

Bolnički kapaciteti u BiH se pune, a građani biraju koje će vakcine primiti

Uprotekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 718 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prijavljeno je 13 smrtnih ishoda. Bolnički kapaciteti se pune, a vakcinisano je nešto više od 12 % građana, čekaju se nove donacije.

Građani biraju koje vakcine će primiti. Kako se u BiH povećava broj novozaraženih koronavirusom pune se i bolnički kapaciteti. U općoj bolnici hospitalizirana su 64 pacijenta, od kojih je osam na intenzivnoj njezi, četiri su na respiratoru. U KCUS-u liječe se 83 pacijenta. U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su 103 bolesnika.

Porast pacijenata je i u ZDK i TK, javlja N1.  “Mislim da je sada popunjena trećina kapaciteta u bolnici Zenica i bolnici Tešanj i ono što je zanimljjivo je da svi hospitalizirani pacijenti u Zenici i ovo četvero na respiratoru i dvoje koje je preminulo u zadnjih par dana da nitko od njih nije bio vakcinisan”, rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK. “Mi trenutno na UKC Tuzla imamo hospitalizirana 34 pacijenta. Pacijenti koji su hospitalizirani su oni koji nisu vakcinisani”, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK. U RS je 509 osoba na bolničkom liječenju. “Mi trenutno najveći broj oboljelih imamo u uzrasnoj grupi negdje od 30 do 49 godina i značajan broj u uzrasnoj grupi od 20 do 29 godina radi se o osobama koje su u pokretu, koje cirkuliraju, rade”, rekla je Jelena Đaković Dević, epidemiologinja. Struka i dalje apelira na vakcinisanje, kao jedinu zaštitu od teških oblika bolesti, pa i hospitalizacije. 

Danas su bile nešto veće gužve ispred Zetre jer su stigle nove doze Pfizer vakcina.  “Imamo konačno vakcine, imali smo prije tri četiri mjeseca problem kad će vakcine, što ne nabavljaju vakcine i evo kad je nabavljeno vidite da u kompletnoj Federaciji i RS taj odziv slab”, rekao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinisanje u SK. Spahić kaže kako će već sutra ispred Zetre će biti značajno manji broj ljudi, jer Pfizera neće biti.  Do sada je u BiH u potpunosti vakcinisano 12,45% stanovništva, a do 3. rujna je pristiglo gotovo 3 milijuna doza vakcina. U narednom razdoblju se očekuje donacije Pfizera iz SAD-a, AstraZenece iz Danske, ali i Moderne iz Hrvatske.

VIJESTI

Najnovije vijesti