Utorak, 26 Septembra, 2023

Brčko: Službenici Osnovnog suda danas stupaju u štrajk

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš potvrdio je jučer da će službenici i namještenici Suda stupiti danas u štrajk u skladu sa Odlukom Sindikata Brčko distrikta poštujući minimalni proces rada.

“Mi smo napravili evidenciju onih koji neće štrajkovati i većina namještenika i službenika stupit će danas u štrajk i to je njihovo legitimno i legalno pravo da slobodno odlučuju, i mi apsolutno nemamo namjeru da ih spriječavamo u toj namjeri”, istakao je ranije Tomaš.

On naglašava da proces rada u Sudu ne može da trpi i da će se određeni predmeti i postupci morati rješavati.

Sindikat Brčko distrikta je odlučio da je mjesto održavanja štrajka radno mjesto zaposlenika, kaže Tomaš, i dodaje da će Sud raditi u toku radnog vremena, da će registar zemljišta raditi normalo, da će registar poslovnih subjekata raditi takođe normalno, a da će pisarnica zaprimati one podneske koji su vezani za hitne procedure i izdavanje raznih potvrda koje ne mogu da trpe odlaganje kako se ne bi nanijela šteta korisnicima.

“Što se nas lično tiče, mi podržavamo sve zahtjeve naših službenika i namještenika i apsolutno stojimo u ovom momentu uz njih, ali štrajk kao način ispoljavanja nezadovoljstva ne podržavamo. Ako je i to rješenje mi smo spremni da taj dio prilagodimo njima i nadamo se da će u konačnici pregovori između Vlade i Sindikata da uspiju”, zaključio je Tomaš.

VIJESTI

Najnovije vijesti