Subota, 20 Aprila, 2024

BZK OO Preporod Srebrenik podsjeća na tragediju i genocid u Srebrenici

Povodom 22. godišnjice od izvršenog genocida u Srebrenici, BZK OO Preporod Srebrenik u ime svojih članova, u ime žrtava i svjedoka agresije na BIH i genocida nad Bošnjacima, podsjeća na proživljenu kolektivnu tragediju.

Navode kako je međunarodna zajednica svojom pasivnom ulogom u ratnim zbivanjima u  BIH iznevjerila univerzalne principe ljudskosti i etičnosti jer nije spriječila genocid u Srebrenici, a koja je imala status međunarodno zaštićene zone. Teško je razumnom biću zamisliti da je u roku od samo nekoliko dana na brutalan način destruisan bosanskohercegovački, evropski, civilizirani oblik života. Žrtve te brutalnostinisu samo 8372 ubijena Bošnjaka, već i desetine hiljada protjeranih,silovanih bošnjačkih majki,kćeri i sestara koje oš pate od zla koje je počinjeno u ime ideje Velike Srbije.

Samim tim, najpravednija pravda za žrtva bi bio povratak u svoje prijeratne domove na prostoru entiteta RS. Svjesni smo da sam čin povratka ne može izbrisati ovaj užasni masakr, ali može pokazati da tvorci etničkog čišćenja nisu uspjeli ostvariti svoju zločinačku namjeru.

Takoođer, smatramo kako se savjest država članica Evropske unije ne može očistiti usvajanjem Rezolucije o proglašenju 11. jula “Danom sjećanja na genocid u Srebrenici”, već aktivnim učešćem u rješavanju postagresionih i postgenocidnih posljedica, jer Srebrenica predstavlja jedno od najmračnijih poglavlja u savremenoj evropskoj historiji.

Na kraju, BZK Preporod OO Srebrenik sa svojim članovima poručuje cjelokupnoj nacionalnoj i svjetskoj javnosti da zajedno naučimo lekciju iz Srebrenice, na način da se sjetimo svih nevinih žrtava najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, da zajedno učestvujemo u kreaciji strategije “bošnjačke kulture pamćenja” od koje zavisi naša budućnost, da zajedno osudimo negatore genocida, da poručimo da instalisano djelo agresije kao implatant ne može postojati na bosanskohercegovačkoj zemlji i da će se država BIH graditi na moralnom,političkom i kulturnom odnosu prema genocidu u Srebrenici te da zaustavimo mržnju prema drugom i drugačijem i ne dozvolimo da se takvi zločini nikada i nikome više ne ponove.

 

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI