Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIČeški dani vode u Gradačcu: Prečistač otpadnih voda u Gradačcu primjer dobre...

Češki dani vode u Gradačcu: Prečistač otpadnih voda u Gradačcu primjer dobre prakse

U Gradačcu je organizovana prezentacija koja je fokusirana na predstavljanje rezultata češke razvojne saradnje u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini organizovala je javni događaj “Czech Water Days” posvećen vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda u Bosni i Hercegovini, kao i prezentaciji “know-howa” češke industrije u ovoj oblasti.

Cilj ovog događaja je upoznavanje sa razvojnim projektima i tehnologijom, kao i međusobno upoznavanje relevantnih aktera i partnera iz Bosne i Hercegovine i Republike Češke, te predstavnika lokalnih vlasti i međunarodnih finansijskih i razvojnih institucija.

S tim u vezi, u Gradačcu je organizovana prezentacija koja je fokusirana na predstavljanje rezultata češke razvojne saradnje u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda.

Predstavnici gradske administracije i komunalnog preduzeća upoznali su učesnike o uspješno implementiranom projektu „Rekonstukcija prečistača otpadnih voda u Gradačcu“ ocjenjen kao jedan od najbolje implementiranih projekata u Bosni i Hercegovini.

Grad Gradačac je uz veliku pomoć Češke razvojne agencije, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH , Vladom TK, švedskom razvojnom pomoći uradio rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u periodu 2015-2017. koji je koštao 3.000.000 KM.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je kazao „da nažalost jako malo lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini ima riješen tretman otpadnih voda klasičan primjer je tuzlanski kanton gdje od 13 općina-gradova samo tri imaju prečistače i jedan od njih je Grad Gradačac“. „Danas smo u Gradačcu predstavili naša iskustva kako smo uspješno realizovali ovaj projekat prečistača otpadnih voda u Gradačcu i ovom prilikom se zahvaljujemo na dosadašnjoj saradnji i podršci svim međunarodnim donatorima. Također danas smo imali priliku da otvorimo određene aktivnosti i oko budućih projekata“.

Petr Gandalovič, direktor Odsjeka za razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć iz ministarstva vanjskih poslova Republike Češke je istakao da je ovo dobar primjer saradnje na određenom projektu i veoma je bitan iz dva razloga. Prvi razlog jeste da je finansiran s više izvora tj. u čestvovalo je više donatora a drugi razlog jeste da je ovaj sistem završen i samodrživ budući da građani plaćaju uslugu koja im je potrebna a zauzvrat dobijaju kvalitetnu uslugu.

Pored predstavnika Češke Ambasade, Grada Gradačac događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva R. Češke, kao i predstavnici drugih instutucija (ministarstava, javnih preduzeća, gradova i opština iz BIH).

Učesnici ovog događaja posjetili su i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu gdje su se upoznali s svim procesima koji se odvijaju kako bi se zaštitila životna sredina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari