Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIDa li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

Da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

Zbog pogoršanih odnosa Rusije i Zapada sve više se nagađa kako bi Moskva u novembru na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a mogla iskoristiti pravo veta i blokirati produženje misije EUFOR-a u BiH.

Iz NATO-a je poručeno da su u toku intenzivne konsultacije kako riješiti taj problem ako se on pojavi.

I ministar odbrane BiH Sifet Podžić rekao je da je na nedavnom samitu NATO-a održanom u Madridu dobio čvrsta uvjeravanja da će savez reagovati iskoriste li Rusi veto u UN-u i da će u tom slučaju NATO preuzeti ulogu EUFOR-a – što mu je i obaveza po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

S druge strane, njegov zamjenik Mirko Okolić poručuje da pričom o ruskom vetu neko kao da želi da na mala vrata umjesto EUFOR-a uvede NATO u Bosni i Hercegovini, bez saglasnosti entiteta RS…

“Stekao sam utisak da su saveznici spremni za eventualni veto Rusije ili nekog drugog u Vijeću sigurnosti u novembru. Nećemo ostati sami. Dakle utisak vrlo čvrst i bukvalno je rečeno saveznici su spremni u tom slučaju preuzeti odgovornost”, izjavio je Podžić, ministar obrane BiH, piše BHRT.

Okolić, pak, navodi: “Što se nas tiče broj vojnika ili pripadnika EUFOR-a može biti koliko god je potrebno i koliko god oni procjene zato što mi iz RS nikada nismo zagovarali bilo šta drugo osim mira, mirnih rješenja putem dogovora. Nama misija ALTEA odnosno misija EUFOR-a u BiH ne smeta. Naprotiv ona je dobrodošla, jer je ona garant mira odnosno da neće biti sukoba u BiH.”

Vojni analitičari ne vjeruju da će Rusija, uprkos ranijim prijetnjama, spriječiti produženje mirovne misije EUFOR-a, jer bi tako otvorila put NATO-u da uđe u BiH.

Alija Kožljak, vojni analitičar (bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u), poručuje: “Automatski će se dobiti mandat da se robusnije snage NATO-a rasporede u BiH što ne ide u prilog Ruskoj Federaciji i zbog toga će Ruska Federacija vjerovatno odustati od svojih inicijalnih namjera da blokira produženje misije EUFOR-a.”

Sličnog je stava i Duško Vejnović, također vojnopolitički analitičar.

“Vjerujem da Rusija neće pribjeći da dramatizuje situaciju u BiH odnosno da neće pribjeći tzv. hibridnom ratu na ovim prostorima. Ne bi joj to trebalo sada niti treba narodima u BiH.”

EU je misiju očuvanja mira u Bosni i Hercegovini preuzela od NATO-a 2004.

Godine, kada je pokrenuta operacija Althea koju provodi kontingent vojnika iz evropskih država pod nazivom EUFOR. Trenutno je u sastavu tih snaga više od hiljadu vojnika, odnosno 500 više nego prije krize koju je prouzrokovala ruska intervencija u Ukrajini.

RADIOSARAJEVO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari