Četvrtak, 22 Februara, 2024

Damir Mehić Bibi lišen slobode i pritvoren

Pripadnici MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije FBiH su u koordiniranim aktivnostima na području  Jahorine 16. januara 2018. godine u večernji satima  lišili slobode Damira Mehića zvani Bibi,  za kojim je po prijedlogu ovog Tužilaštva  raspisana međunarodna potjernica Kantonalnog suda Tuzla  i operativna potraga MUP-a TK, a koji je duže vrijeme bio u bjekstvu. Mehić je osumnjičen  za krivična djela ubistvo i pokušaj ubistva, odnosno da je 22. juna 2013. godine u centru Tuzle hicima iz vatrenog oružja  ubio Emira Džinića i teško ranio Naila Hodžića.

Mehiću je, dok je bio u bjekstvu,  radi ovih krivičnih djela  2013. godine određen pritvor. Međutim, pred Kantonalnim sudom Tuzla je održano ročište na kojem je Mehiću izneseno za koja krivična djela je osumnjičen te je Kantonalni sud Tuzla  donio novo rješenje o određivanju jednomjesečnog  pritvora u kojem je navedeno da pritvor teče od dana lišenja slobode.

Također, prilikom  lišenja slobode kod Mehića je pronađen pištolj i određena količina municije, kao   i krivotvorena lična karta sa lažnim ličnim podacima, te će se istraga protiv njega  proširiti i za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivotvorenje isprave. Mehića će postupajući tužilac ispitati na okolnosti izvršenja ovih  krivičnih djela.

Također, pripadnici Federalne uprave policije su u ovim aktivnostima slobode lišili  još dvije osobe.   Na području Semizovca slobode je lišen Azur Hadžić (41) iz Brčkog,  a u Tuzli i  Almir Fejzić (32), za koje je dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, odnosno osumnjičeni su  da su na različite načine  pomagali Mehiću da  ne bude otkriven na području BiH.

Kod Mehića je prilikom lišenja slobode pronađena krivotvorena lična karta sa ličnim podacima osumnjičenog Almira Fejzića.

Ova dva lica su predata u nadležnost Tužilaštva gdje će  danas biti ispitani, te će se donijeti  odluka o daljim mjerama koje će se poduzimati  protiv njih, odnosno razmotriti stavljanje prijedloga za određivanje mjere pritvora.

VIJESTI

Najnovije vijesti