Utorak, 5 Decembra, 2023

Danas je Dan planete Zemlje

Danas je Dan planete Zemlje. Bit će obilježen širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građana na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.

Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Ovaj značajan datum se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan utjecaj na životnu sredinu.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, nakon ekološke akcije, a obilježava se širom svijeta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih naroda o životnoj sredini u Rio de Janeiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine. Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznolikosti. Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontroliranu eksploataciju svih izvora Zemlje i njezinog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine. Pridružimo se milionima ljudi civiliziranog svijeta u zaštiti planete Zemlje, poruka je naša, navodi se u saopćenju Ekološkog saveza ”Eko zeleni” TK.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti