Subota, 18 Maja, 2024

Danas se obilježava Dan Armije RBiH – U Srebreniku program obilježavanja počinje u 10:00 sati na gradskom trgu ispred centralnog spomen-obilježja

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu zemlju, a osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH.

Obilježavanje Dana Armije RBIH u Srebreniku počinje danas u 10:00 sati na gradskom trgu ispred centralnog spomen-obilježja svečanim polaganjem cvijeća, a nakon toga u Domu kulture biće upriličen historijski čas, obraćanja i prigodan program.

Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca.

Tokom četverogodišnjeg rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika.

U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije – sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima, uspjele odbraniti državu BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti