Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi

Danas se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi

Širom svijeta 14.06. obilježava se kao Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Ovaj datum obilježava se u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i kako bi se naglasio značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Namik Hodžić istakao je kako je tokom prethodne godine bilo više od 2.200 osoba koje su prvi put darovale krv.

” Zahvaljujem se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za ovaj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti  po prvi put, a takvih je tokom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa. Pozivamo vas da nastavite širiti humane vrijednosti i da zajedno razvijamo mrežu dobrovoljnih davalaca krvi jer, nažalost svakog dana neko ovisi o nama. Darujte krv, jednostavno je, sigurno i nekome može spasiti život”, poručio je je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ove godine obilježava se pod motom – „Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”, a cilj je skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. S tim u vezi tokom cijele sedmice, širom Federacije bit će organizirane akcije darivanja krvi.

Danas se akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizuje u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Cazinu, a već sutradan krv možete darovati u Tuzli, Orašju i brojnim drugim gradovima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari