Petak, 24 Maja, 2024

Danas se odlučuje o sudbini Premijer lige Bosne i Hercegovine

Danas će sa početkom u 13 sati biti održana sjednica Takmičarske komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nakon koje će situacija o završetku prvenstva biti mnogo jasnija.

Takmičarska komisija će odlučiti da li će se prvenstvo nastaviti ili će biti prekinuto, a to će morati potvrditi čelnici krovne kuće bh. nogometa na sjednici Izvršnog odbora NS BiH koja još uvijek nije zakazana.

Problem za nastavak takmičenja nalazi se u vlastina RS-a. U FBiH je dozvoljeno igranje utakmica, no u manjem bh. entitetu je na snazi odluka da se nogomet ne može igrati najranije do 8. juna.

No, odluku Štaba za vanredne situacije RS-a danima opovrgava čelni čovjek Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a Alen Šeranić.

Ministar Šeranić uporno ponavlja kako se nogomet u RS-u neće moći igrati prije 1. jula, što bi značilo da se sezona ne može završiti s obzirom da je Nogometni savez BiH postavio 13. juni kao krajnji datum nastavka takmičenja.

Ukoliko se prvenstvo prekine, trebat će biti i donesena odluka o prvaku, te ekipama koje ispadaju. Kako sada stvari stoje, Sarajevo bi trebalo biti proglašeno prvakom, a Čelik i Zvijezda 09 ispasti iz lige.

Plasman u evropska takmičenja bi uz Sarajevo izborili i Željezničar, Zrinjski i Borac.

Takmičarsku komisiju NS BiH čine predsjednik Milorad Lale, prvi potpredsjednik Dalibor Šantić, drugi potpredsjednik Suad Salibašić, ćlanovi Rudolf Marić, Dušan Marković i Mirsad Drljević, te zamjenski član Rodoljub Oljača.

Odluka koju oni donesu će, sasvim sigurno, biti i potvrđena u Izvršnom odboru NS BiH, te ćemo već danas znati kakva će biti sudbina Premijer lige Bosne i Hercegovine. (KLIX)

VIJESTI

Najnovije vijesti