Četvrtak, 22 Februara, 2024

Danas u Tuzli počinje Kaleidoskop

Multimedijalnim performansom u Ateljeu Ismet Mujezinović počet će ovogodišnji Festival umjetnosti mladih – Kaleidoskop. Riječ je o performansu Mujez teatra iz Saint Denisa sa kojim Grad Tuzla ima partnersku saradnju.

”Prisutna su u Tuzli već sedam dana četiri umjetnika i mislim da taj sam performans koji će trajati tri dana i čije je otvorenje danas u 19 sati je interesantno za građana. Mi ih ovim putem pozivamo da posjete Atelje Ismet Mujezinović 24., 25. i 26. od 12 do 19 sati gdje će se moći fotografisati i učestvovati u tom performansu”, kaže Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzla.

Nakon izdanja u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Tajvanu, Kanadi, Švedskoj, Koreji, Kambodži i Rumuniji, multimedijalni performans francuske režiserke Clayde Chabot otvorit će 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih – Kaleidoskop. Projekat je inspirisan Heiner Müllerovim djelom Hamlet-Mašina. U ovoj pozorišnoj i fotografskoj instalaciji svaki posjetilac imat će mogućnost da postane dio priče koja će se prenositi dalje u svijet.

”Pozivam posjetitelje da naprave svoj autoportret. Iza svakog učesnika će biti prikazana jedna istorijska fotografija i jedna ili više riječi iz Heiner Müllerovog djela prevedenih na bosanski i engleski jezik. Nadam se da će građani doći i da ćemo dobiti slike iz Tuzle koje će biti prikazane dalje u svijetu, kao što sada imamo slike iz svih zemlja u kojima smo bili”, navela je režiserka.

Osim brojnih projekata, radionica, performansa i izložbi, ono što krasi Kaleidoskop su večernji koncerti koji privlače veliki broj posjetitelja i predstavljaju pravu atrakciju za posjetitelje iz cijele BiH, ali i regiona.

”'Interesantno je da ćemo večernji dio malo drugačiji koncept uraditi, na Pannonici u Vrtiću. U goste nam dolazi izdanak poznate mostarske rok škole Mostar rock school bluz bend”, ističe Maid Porobić, direktor JKP Pannonica Tuzla.

Muzičke večeri festivala trajat će do subote 27. jula u parku kod stare zgrade Muzičke škole, a nastupit će 15 bendova od kojih pet iz Tuzle. Uz napomenu da je ulaz besplatan organizatori pozivaju građane da ga posjete u što većem broju, a građane koji stanuju u neposrednoj blizini mjesta održavanja koncerata mole za razumijevanje budući da će koncerti trajati do dva sata poslije ponoći.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti