Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Delegacija EU: BiH rizikuje da izgubi pomoć EU ako nastavi s blokadom institucija

Druga tranša makrofinansijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja rizikuje da je izgubi ukoliko se nastavi s trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka, rečeno je Feni iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kako su naveli, Evropska unija će u narednim mjesecima izvršiti procjenu ispunjavanja uslova koji su postavljeni za isplatu druge i posljednje tranše makrofinansijske pomoći.

“Ovi uslovi precizirani su Memorandumom o razumijevanju između BiH i Evropske komisije, a uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcionisanja tržišta rada”, naglašeno je u odgovoru.

Mediji su juče objavili da će Evropska unija odgoditi isplatu druge tranše finansijske pomoći za BiH od 125 miliona evra jer vlasti u BiH nisu ispunile obaveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog virusa korona u visini od 250 miliona evra.

Taj ugovor potpisan u decembru 2020. godine, a BiH je u oktobru prošle godine primila prvu tranšu, jer su institucija u BiH tek u julu ratifikovale sporazum s Evropskom unijom.

Nakon što su ta sredstva postala operativna, trebalo je uslijediti ispunjavanje uslova za dobijanje druge tranše, a u pitanju je zajam pod povoljnim uslovima.

Međutim, blokada rada državnih institucija još je aktuelna i traje posljednjih gotovo šest mjeseci otkako je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je kao kivično djelo definisano negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Od tada predstavnici Republike Srpske odbijaju učestvovati u radu državnih institucija, što je uzrokovalo jednu od najtežih političkih kriza u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Između ostaloga, godina je završila bez usvojenog državnog budžeta, funkcionišući samo na odlukama o privremenom finansiranju.

VIJESTI

Najnovije vijesti