Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDeutsche Bank upozorava da se svjetska ekonomija nalazi na pragu velike recesije

Deutsche Bank upozorava da se svjetska ekonomija nalazi na pragu velike recesije

Deutsche Bank prva je banka koja je prognozirala dolazak recesije, prvo u SAD-u početkom ovoga mjeseca, a sada upozorava na dublji pad uzrokovan težnjama Federalnih rezervi da sruše visoku inflaciju.

“Doći ćemo u veliku recesiju”, napisali su ekonomisti Deutsche Bank u izvještaju dostavljenom klijentima jučer, prenosi CNN Business.

Problem je, kako tvrde iz ove banke, u tome što iako inflacija može biti na vrhuncu, biće potrebno dugo vremena prije nego što se svijet vrati na početni cilj zadržavanja ekonomskog pada. To sugerira da će centralne banke, prvenstveno američka, podići kamatne stope toliko agresivno da će to štetiti ekonomiji.

“Smatramo kao vrlo vjerovatno da će američke Federalne rezerve morati jače stati na kočnice i da će biti potrebna duboka recesija kako bi se inflacija dovela pod kontrolu”, napisali su ekonomisti Deutsche Bank u svom izvještaju zloslutnog naslova, “Zašto će nadolazeća recesija biti gora od očekivanog?”.

Potrošačke cijene su u martu porasle za 8,5 posto globalno, što je najbrži tempo u posljednjih 40 godina. Tržište poslova i dalje ostaje aktivno, a Moody's Analytics predviđa da će stopa nezaposlenosti uskoro pasti na najniži nivo od ranih 1950-ih.

Da bi to potvrdila, Deutsche Bank je kreirala indeks koji prati odnos između inflacije i nezaposlenosti u proteklih 60 godina i ciljeva za te metrike. To istraživanje otkriva da nakon perioda izuzetno visoke inflacije, centralne banke su primorane podići kamatne stope te da je to put u rušenje ekonomije.

Naravno, niko ne zna tačno kako će se ovo odigrati. Iako je Deutsche Bank pesimistična, rugi tvrde da je briga pretjerana.

Goldman Sachs priznaje da će biti veoma izazovno smanjiti visoku inflaciju i rast plata, ali naglašavaju da recesija nije neizbježna. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari