Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIUskoro nove transplantacije u UKC Tuzla

Uskoro nove transplantacije u UKC Tuzla

Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i TK održali su sastanak s predstavnicima Uprave UKC TUZLA i liječnicima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa. Povod sastanka je bilo pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija. Inicijator sastanka bio je načelnik Interne klinike UKC-a Tuzla prof. dr Nermin Salkić, a osim njega, sastanku su prisustvovali i prof. dr Lejla Osmančević medicinska direktorica, dr Šefik Hasukić direktor za naučno-istraživački rad, prof. dr Mirna Alečković šefica Odjela za transplantacije na Odjeljenju za nefrologiju, prof. dr Jasmina Smajić načelnica Klinike za reanimaciju i anesteziju, te dr Nerhela Mujačić transplant koordinator.

Sastanak je bio izuzetno konstruktivan. Izraženo je nezadovoljstvo zbog zastoju u transplantacijama izazvano pandemijom korona virusa. Kako je rečeno, na UKC Tuzla u maju se planiraju dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a onda namjeravaju svaki naredni mjesec obaviti po jednu takvu transplantaciju, naravno ako to budu uvjeti dozvoljavali.   Dakle, želja svih onih koji sudjeluju u procesu transplantacija na UKC Tuzla je da se barem vrate na period prije korone i da se što prije pokrene ovaj proces. Međutim, navedeno je kako u ovaj proces treba da se uključe i državne distance i podrže ga, odnosno da se napravi strategija zdravstva, kako bi to zaživjelo u pravom smislu.

“Uposlenici UKC Tuzla su se u postupku transplantacija organa vodili humanošću, profesionalnošću, etikom, entuzijazmom i tako će biti ubuduće”. Na njih se, kako je navedeno, uvijek može računati. Istaknuto je kako UKC-u Tuzla, nažalost još uvijek nije obnovljen postupak certifikacije za transplantacije. Također, istaknut je i problem sklapanja ugovora s privatnim klinikama u inozemstvu, o transplantaciji naših pacijenata, loših iskustava kroz koja prolaze, zbog čega neko treba biti pozvan na odgovornost. Na kraju je zaključeno da će ovakvi sastanci biti održavani češće, kako bi imali više informacija i bili upućeni da li je i koliko obećanog ostvareno.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH Tomislav Žuljević obećao je kontaktirati predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva kako bi saznao sta je s certificiranjem UKC Tuzla i Kantonalne bolnice Zenica u procesu transplantacije i eksplantacije organa. Sve u svemu jedan odličan  sastanak koji će, sigurni smo, polučiti i konkretnim rezultatima. Nadamo se da će i ostali klinički centri upriličiti ovakve sastanke kojima je cilj ponovno oživljavanje i nadogradnja transplantacijskog programa u BiH, navodi se u priopćenju UO UDiTB F BiH

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari