Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Distanca od tri metra nije dovoljna, a rizik drastično pada sa FFP2 maskom

Koliko god je rizik od infekcije visok bez zaštite za usta i nos, studija provedena u Gottingenu potvrđuje da su maske FFP2 ili KN95 posebno efikasne u filtriranju zaraznih čestica iz zraka koji se udiše, posebno ako su čvrsto pripijene na licu.

Distanca od tri metra nije dovoljna za zaštitu od infekcije koronavirusom, jer se virus na toj udaljenosti može prenijeti u roku od pet minuta. Ipak, nošenjem medicinske ili FFP2 maske rizik od infekcije dramatično pada, pokazala je nedavno provedena studija.

Istraživanje tima s Max Planck Instituta za dinamiku i samoorganizaciju u Gottingenu pokazuje u kojoj mjeri maske štite i pod kojim uvjetima nošenja. U tom istraživanju znanstvenici su odredili maksimalan rizik od infekcije u brojnim situacijama, uzimajući u obzir nekoliko faktora koji dosad nisu bili uključeni u slične studije, prenosi N1. 

“Nismo ni pomislili da je na udaljenosti od nekoliko metara potrebno tako malo vremena da se zarazna doza apsorbira iz daha nositelja virusa”, kaže direktor instituta Eberhard Bodenschatz, koji podsjeća da su takvi susreti i kontakti gotovo neizbježni u školama, restoranima, klubovima pa čak i na otvorenom prostoru. FFP2 maske znatno smanjuju rizik od infekcije. Koliko god je rizik od infekcije visok bez zaštite za usta i nos, studija provedena u Gottingenu potvrđuje da su maske FFP2 ili KN95 posebno efikasne u filtriranju zaraznih čestica iz zraka koji se udiše, posebno ako su čvrsto pripijene na licu.

Dokazano je da ako i zaražena i nezaražena osoba nose dobro pripijene FFP2 maske, maksimalni rizik od infekcije nakon 20 minuta kontakta nešto je veći od jedan na prema tisuću, čak i na najmanjoj udaljenosti. Ako su maske loše postavljene, vjerojatnost zaraze raste na oko četiri posto. U slučaju medicinskih maski, virus će se vjerojatno prenijeti u roku od 20 minuta s maksimalnom vjerojatnošću od deset posto.

“U svakodnevnom životu, stvarna vjerojatnost zaraze je sigurno 10 do 100 puta manja”, pojašnjava Bodenschatz, dodavši kako je to zbog toga što je zrak koji izlazi iz maske na rubovima razrijeđen, tako da ne dobivamo sav nefiltriran zrak za disanje. “Maske u školama su jako dobra ideja” U proračunima rizika od infekcije, tim iz Gottingena uzeo je u obzir niz faktora koji prije nisu bili uključeni u slične studije. Istraživači su tako provjerili kako slabo pripijanje maske umanjuje zaštitu i kako se to može spriječiti.

Gholamhossein Bagheri, vođa istraživačke grupe, pojašnjava kako u slučajevima kada rub maske nije pripijen uz lice rizikom od infekcije dominira zrak koji izlazi i ulazi na rubovima maske. “Maska se može izvrsno prilagoditi obliku lica ako njezinu metalnu traku savijete u zaobljeni W prije nego što je stavite. Tada čestice infektivnog aerosola više ne prolaze kroz masku, a ni naočale se više ne magle”, dodaje Bodenschatz. Iako detaljna analiza istraživača iz Gottingena pokazuje da uske FFP2 maske pružaju 75 puta bolju zaštitu u usporedbi s kirurškim maskama i da način na koji se maska ​​nosi pravi veliku razliku, čak i medicinske maske značajno smanjuju rizik od infekcije u usporedbi sa situacijama bez ikakve zaštite za usta i nos.

“Zato je jako važno da ljudi nose maske tijekom pandemije”, kaže Bagheri, a Bodenschatz dodaje: “Naši rezultati još jednom pokazuju da je nošenje maski u školama i općenito vrlo dobra ideja”.

VIJESTI

Najnovije vijesti