Petak, 14 Juna, 2024

Banjalučka policija zabranila građanima mirno okupljanje ispred NSRS-a

Policija Republike Srpske zabranila je najavljeni mirni performans grupe građana reSTART uoči današnje sjednice Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci.

“Molimo vas da obavijestite javnost o našoj dubokoj zabrinutosti za ljudska prava i slobode građana u bh. entitetu Republika Srpska zbog terora koji nad njima provode pripadnici MUP-a Republike Srpske”, naveli su iz reSTART-a.

Iako su, kako kažu, pismeno najavili mirno okupljanje građana u Banjoj Luci za 10. decembar 2021. godine nadležnoj policijskoj stanici, organizator Suad Đozić je dobio telefonski poziv s prikrivenog broja, kojim mu je zaprijećeno da dođe u Banju Luku.

“Čak i na pitanje da sam dođe i s transparentom se kreće javnom površinom, 50 metara dalje od NSRS-a, odgovoreno je da će biti priveden i da će biti podignuta optužnica. Umjesto da u skladu sa zakonom dostave rješenje o zabrani mirnog okupljanja, ukoliko za to imaju zakonskog osnova, policija je anonimno nazvala organizatora i zaprijetila mu riječima: ‘Nadamo se da te sutra nećemo vidjeti u Banjoj Luci.'”, naveli su.

Iz reSTART-a kažu da su bezakonje, bahatost, ali i strah koji policija Republike Srpske sije u službi vladajuće strukture zastrašujući i krajnje zabrinjavajući.

“Pozivamo međunarodne zvaničnike, ali i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da ispitaju ovaj slučaj, pozovu nadležne na odgovornost, ali i osiguraju zakonski okvir u kojem će policija biti servis građanima, a ne prijetnja po ličnu sigurnost i slobodu”, dodali su.

Njihovo mirno okupljanje u Banjoj Luci je bilo najavljeno ispred Narodne skupštine RS-a sa ciljem isticanja zahtjeva, a koji su imali za cilj poruku da zastupnici u NSRS-u budu odgovorni i ne donesu odluku kojom će destabilizirati političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Ovim putem pozivamo sve organizacije civilnog društva koje se bore za prava građana na slobodu mišljenja i zaštitu osnovnih ljudskih prava da nam se jave radi zajedničke borbe u zaštiti građana, bez obzira na kojem dijelu Bosne i Hercegovine živjeli”.

ZAHTJEVI GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE

  1. Tražimo od zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu ozbiljnost i odgovornost prema građanima i donesu odluke koje će osigurati mir i sigurnost u skladu s međunarodnim pravom i obavezama koje proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum).
  2. Zahtijevamo da se poštuju sve temeljne odluke koje su već donesene, a koje su osigurale uspješne reformske procese u oblasti odbrane i sigurnosti, a koje su približile Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji i NATO savezu.
  1. Pozivamo zastupnike da svojim odlukama ne dovedu u pitanje sigurnost monetarne i fiskalne stabilnosti i da imovinu države ne prisvajaju neustavno, već da o tom pitanju upućuju inicijative za raspravu u institucijama nadležnim za to pitanje (Parlamentarna skupština BiH).
  2. Pozivamo zastupnike da poštuju odluke međunarodnih i domaćih sudova – rušenje sudske vlasti je podrivanje demokratskih principa i poziv na anarhiju i bezvlašće.
  3. Pozivamo sve zastupnike da odbiju sve prijedloge koji podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i upozoravamo da građani neće slijediti odluke neodgovornih zastupnika koji svoju nesposobnost i bezidejnost žele prikriti izazivanjem ustavne krize u Bosni i Hercegovini.

VIJESTI

Najnovije vijesti