Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDobit banaka u FBiH veća tri puta nego u RS-u

Dobit banaka u FBiH veća tri puta nego u RS-u

bankomat

Na nivou bankarskog sektora Republike Srpske za devet mjeseci prošle godine iskazana je neto dobit od 72,1 milion KM. To je za 17 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 87,3 miliona maraka, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

No, dalje u izvještaju se navodi da je ovu neto dobit od 72,1 milion KM ostvarilo sedam banaka, dok je jedna banka imala gubitak od  3,2 miliona КМ. U RS posluje osam banaka.

Kako se navodi, pad dobiti posljedica je uglavnom “značajnog pada prihoda po osnovu ukidanja ispravki vrijednosti za stavke rizičnog bilanska i rezervi po vanbbilansu”

Bankarski sektor Republike Srpske čini 8 banaka sa ukupno 2.968 radnika, koje su poslovale na teritoriji Republike Srpske preko mreže od 89 filijala i 157 drugih organizacionih dijelova.

Sdruge strane, kako smo nedavno obavili, banke u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci 2018. ostvarile su pozitivan finansijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 246,7 miliona KM.

To je 15,1 milion KM ili 6,5% više u odnosu na isti period prethodne godine. To znači da je dobit banaka u FBiH u devet mjeseci bila za 3,4 puta veća nego u RS, prenosi Biznis Info.

DK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari