Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIDom naroda PFBiH danas o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju

Dom naroda PFBiH danas o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će održati sjednicu na kojoj bi trebao razmatrati predložene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ovim zakonom će se predvidjeti status osiguranika roditelju njegovatelju, kao i odrediti obaveznik uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Budući da je ovaj zakon ranije usvojio Predstavnički dom ukoliko ga odobri i Dom naroda bit će omogućeno da stupi na snagu.

Također, na sjednici će se delegati izjašnjavati o predloženim izmjenma i dopunama Zakona o zemljišnoj knjizi, Zakona o premjeru i katastru nekretnina i Zakona o premjeri i katastru zemljišta. Svrha navedenih izmjena i dopuna je daljnje sprečavanje disharmonije, odnosno neusuglašenosti ovih dvaju evidencija, zemljišne knjige i katastra.

Na dnevnom redu su i predloženi zakoni o građevinskom zemljištu, šumama, te ustanovama socijalne zaštite FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.

U nacrtu su zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji BiH, zakon o električnoj energiji Federacije BiH, zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, te zakoni o zaštiti civilnih žrtava, zaštiti prijavilaca korupcije, zaštiti od nasilja u porodici i doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima u FBiH.

Delegati bi trebali glasati i o predloženim odlukama o imenovanju članova Upravnog odbora Agencije za bankarstvo, kao i imenovanju direktora i zamjenika direktora ove Agencije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari