Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Donald Trump prvi put javno priznao poraz na izborima

Američki predsjednik Donald Trump je ipak pristao da provede tranziciju vlasti. Na to se odlučio nakon što su njegove pristalice nasilno ušle u Kongres želeći spriječiti potvrđivanje Joea Bidena za novog čelnika Sjedinjenih Američkih Država.

Trump se jučer obratio preko Twittera, nakon što mu je istekla 12-satna blokada profila na ovoj društvenoj mreži. Upad u zgradu zakonodavne vlasti je nazvao “gnusnim napadom”.

Izjavio je da su demokrate imale za cilj da ga svrgnu s pozicije predsjednika 13 dana prije nego što je trebao odstupiti s te funkcije.

Njegova odluka da provede tranziciju vlasti se smatra prvim javnim priznanjem poraza na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine. Ranije je tvrdio da je pokraden na izborima.

“Sada sam posvećen osiguranju neometane i propisane tranzicije vlasti. Ovo je trenutak koji zahtijeva ozdravljenje i pomirenje”, rekao je.

Tvrdi da je, kako je kazao, odmah angažovao Nacionalnu gardu da se suprotstavi demonstrantima. Međutim, pojedini američki mediji su naveli da je oklijevao da to učini.

Pohvalio je i svoje pristalice koje je nazvao divnima. Obećao im je da njihovo putovanje tek počinje, prenosi BBC.

VIJESTI

Najnovije vijesti