Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Drljević o novom soju koronavirusa “Kraken”: Širi se najbrže od svih do sada, jako je zarazan

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je stabilna, poručeno je nakon sjednice Kriznog štaba Federacije BiH. Njihov stav je da ne treba donositi nove mjere kada su u pitanju putnici i turisti iz Kine, te da je neophodno zadržati postojeće. Još se u bolnicama nalaze pacijenti oboljeli od koronavirusa, ali se radi o blažim oblicima. Novi soj još nije stigao u BiH.

Podaci Federalnog Kriznog štaba kažu da su na bolničkom liječenju trenutno 33 pacijenta zaražena koronavirusom. Od toga dva na respiratoru. Većina ih nije primila ni jednu dozu vakcine.

U decembru preminulo 10 osoba

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH naveo je:

– Također je važno naglasiti da smo u decembru mjesecu imali 10 osoba koje su umrle od posljedica virusa korona. Ovo naglašavam, iz razloga svi treba da znamo da je kovid i dalje ovdje prisutan i da mi kontinuirano nastavljamo pratiti situaciju.

S obzirom na doba godine u kojem se nalazimo povećan je broj akutnih respiratornih infekcija, piše BHRT.

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao je:

– Kada se uzme podatak da mi imamo praktično u prošlom tjednu 900 slučajeva prijavljenih akutnih respiratornih bolesti, naravno dominira kovid, od toga najviše je virus koji je kod djece zastupljeniji, i gripa. Gripa tipa B više nego tipa A ali to su sve cjepnopreventivne bolesti.

Soj “Kraken”

Ono što zabrinjava stanovništvo jeste novi soj “Kraken”. Iako još uvijek nije potvrđen u našoj zemlji poznato je da je vrlo zarazan te da na njega nisu imuni ni oni koji su preboljeli kovid ili vakcinisanjem stekli imunitet.

Ednan Drljević, infektolog savjetuje: “Ovaj virus je postigao to da je se jako brzo širi, do sada najbrže od svih virusa. Jako je zarazan, jako se brzo širi, ali na svu sreću, ne izaziva teže kliničke oblike bolesti”.

Na oprez pozivaju i iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kada je riječ o vakcinama za ovaj soj. Na pitanje o tome treba li nova jača doza vakcine, odgovaraju treba, ali ne treba je očekivati još.

– Iako se to čini jednostavno pitanje odgovor je složeniji. Mi što se tiče soeva koji su kod nas prisutni treba raditi pretrage koje su prilično složene i poprilično skupe. One se rade a mi pratimo situaciju ne samo kod nas nego i u Evropi. Ono što je kod nas glavni cirkulirajući soj to je BA4, to je ovaj Omikron, koji je zapravo najpopularniji i cjepivo koj dolazi je zapravo pravljeno prema tome  naveo je Skočibušić.

Infektolozi savjetuju građane da jačaju imunitet, ali i da nastave sa dezinfekcijom ruku i nošenjem maske u prostoru gdje se nalazi mnogo ljudi.

Avaz

VIJESTI

Najnovije vijesti