Subota, 25 Maja, 2024

Eko-udruženja u BiH: Nezdrave čestice prolaze i kroz maske

Kvalitet vazduha u više gradova u FBiH juče su iz eko-udruženja okarakterisali kao loš, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa, te trudnice i starije osobe, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo da, kažu, izbjegavaju i svi ostali.

Najveća zagađenja zabilježena su u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Visokom i Ilijašu, navedeno je to u biltenu Udruženja “Eko-akcija” na osnovu izvještaja s mjernih stanica koje kontrolišu vazduh, a koje su instalirane u opštinama.

Anes Podić iz Udruženja “Eko-akcija” ističe za “Nezavisne” da je zagađenje vazduha prisutno u svim gradovima BiH, a posebno je izraženo u onim koji su smješteni u kotlinama.

“Svi gradovi u kojima je postavljena mjerna stanica pokazali su zagađenje vazduha, čak i ona mjesta u kojima nema nikakve industrije, ali ni saobraćaja, kao što su Visoko i Ilijaš”, ističe Podić.

Dodaje da nadležni u BiH ne rade ništa po tom pitanju.

“Cijena koju građani plaćaju je ogromna, a tome u prilog govori i činjenica da od bolesti izazvanih zagađenim zrakom u BiH godišnje umre oko 35.000 ljudi”, tvrdi Podić.

Kako kaže, maske koje sada nosi ogroman broj stanovnika BiH radi zaštite od virusa korona ne mogu zaštititi od zagađenog vazduha.

“Čestice zagađenja su toliko sitne da mogu da prođu kroz te maske”, ističe Potić.

Enis Omerčić, viši stručni saradnik u sektoru životne sredine pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu, smatra da će se problem zagađenosti vazduha nastaviti.

“Nepovoljna meteorološka slika će se zadržati i u narednim danima, te očekujemo i dalje zadržavanje zraka lošeg kvaliteta”, rekao je Omerčić.

Dodao je da prirodno-geografske faktore zagađenja koji su veoma važni – reljef ili meteorološke prilike tokom hladnijeg dijela godine – ne možemo mijenjati, te će gradovi koji su smješteni u kotlinama uvijek tokom zime imati izvjesni nivo zagađenja vazduha.

Prema njegovim riječima, gradovi u FBiH koji se godinama bore sa zagađenjem vazduha trebalo bi da imaju više zelenih površina.

“U narednom periodu, s obzirom na to da je u toku grijna sezona, a samim tim i loženje u individualnim ložištima, kao i povećanje drumskog saobraćaja, doći će do određenog prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija”, zaključio je Omerčić.

Iz Centra za životnu sredinu kažu da je kvalitet vazduha u RS takođe na niskom nivou te da najveći problem predstavljaju neredovna mjerenja.

“Rezultati mjerenja, koja se vrše često, nisu javno dostupni ili nisu ažurirani. S obzirom na to da zagađenje nerijetko prelazi dozvoljene granice, nedostaju mjere i savjeti šta građani da rade u tim situacijama”, kazala je Majda Ibraković, asistent na programu energija i klimatske promjene u ovom centru.

Ističe da je prošle godine dva mjeseca u Banjaluci bio loš kvalitet vazduha, pa su građani postali malo savjesniji i nosili maske. Ipak, kako kaže, maske koje trenutno građani nose kao zaštitu od korone ne mogu ih zaštititi od zagađenog vazduha.

“Svjetski naučnici i istraživači su u nekoliko navrata istakli da je zagađenje vazduha prije svega jedan od glavnih uzroka što se razbolijevamo i što smo podložni virusu”, navela je Ibraković.

(Vijesti.ba / NN)

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE