Subota, 25 Maja, 2024

EU saziva hitni sastanak posvećen krizi sa zatrovanim jajima

Andriukaitis je izjavio za AFP kako želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu razmjenjivati optužbe oko odgovornosti za skandal s fipronilom, hemikalijom koja može biti štetna po ljudsko zdravlje.

“Okrivljavanje i optuživanje ne vodi nas nigdje i želim da se prekine s tim”, izjavio je litvanski komesar, koji se također bavi pitanjima sigurnosti hrane, u odgovoru na pitanja poslana putem emaila.

“Prvo ono što je najbitnije. Naš zajednički zadatak i naš prioritet sada je da se bavimo situacijom, prikupimo informacije, usmjerimo se na analize i lekcije koje će biti naučene na poboljšanju našeg sistema i sprečavanju kriminalnih aktivnosti”, izjavio je Andriukaitis.

“To je tačno ono što sam raspravljao s njemačkim, belgijskim i holandskim ministrima u ovoj sedmici. Predložio sam sastanak na visokom nivou koji bi okupio relevantne ministre i predstavnike agencija za sigurnost hrane svih država članica uvučenih u krizu čim nam sve činjenice budu na raspolaganju”, kazao je.

Zatrovana jaja pronađena su u najmanje 11 zemalja otkako se skandal pojavio u javnosti 1. augusta kada su milioni jaja i proizvoda od jaja povučeni s polica supermarketa.

Danska je posljednja zemlja koja je objavila da je pogođena krizom, saopćiviši da je u njoj prodano 20 tona zatrovane hrane od belgijskih dobavljača.

Pojavila su se, međutim, sporenja oko toga ko je kriv između Belgije, Holandije i Njemačke – tri zemlje u kojima su prvi put pronađena zatrovana jaja.

VIJESTI

Najnovije vijesti