Četvrtak, 23 Maja, 2024

Evo koje vakcine vrijede u kojoj zemlji

Izazovi pandemijske godine posebno su se odrazili na turistički sektor, ne samo Bosne i Hercegovine, već i zemalja Evropske unije. Za prelazak granica odavno je potreban i dokaz o imunizaciji ili prebolovanom virusu. Međutim, ne priznaju sve zemlje iste vakcine. Schengen-viza-info objavio je podatke o tome koje zemlje su priznale koje vakcine.

Uslovi za prelazak granica razlikuju se od države do države. No, među zahtjevima većine odavno je potvrda o imunizaciji, prenosi Federalna.  Svaka zemlja sama postavlja uslove, a trenutna statistika izgleda ovako: ukupno 29 zemalja Evropske unije i i EGP-a priznaje sve vakcine koja je odobrila Evropska agencija za lijekove kao valjan dokaz o imunizaciji. Evo popisa zemalja za Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska.

Osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, nekoliko zemalja Evropske unije također priznaje vakcine koje su dio Popisa Svjetske zdravstvene organizacije. Aplikacije koje putnicima pomažu da saznaju koje COVID-19 vakcinu prihvaća zemlja koju planiraju posjetiti, kažu da su najrasprostranjenije vakcine Covishield, Sinopharm i Sinovac. Evo i tih podataka. Ako ste primili vakcinu Covishield, ovo je popis zemalja koje odobravaju ulazak: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Nizozemska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska. Kada je riječ o vakcini Sinopharm i Sinovac, ona su priznata u osam evropskih zemalja. Tako popis za Sinopharm vakcinu izgleda ovako: Austrija, Kipar, Grčka, Mađarska, Island, Malta, Španjolska, Švedska. A Sinovac, kao valjan dokaz za imunizaciju, prihvaćaju ove zemlje: Austrija, Kipar, Finska, Grčka, Island, Nizozemska, Španjolska, Švedska.

Ranije je SchengenVisaInfo.com izvještavao da su zdravstvene propusnice za COVID-19 postale norma u 16 evropskih zemalja. To znači da građani i putnici više nemaju pristup određenim aktivnostima i uslugama bez dokaza o imunizaciji ili preboljenom koronavirusu. Ovo je prilika da se još jednom napomene da stručnjaci svaku od vakcina vide kao efikasnu u borbi protiv koronavirusa. 

VIJESTI

Najnovije vijesti