Utorak, 25 Juna, 2024

Građani se žale na stomačne probleme, kako znati je li to jedan od simptoma koronavirusa?

Kao i svake prethodne, i ove godine usljed ljetnih vrućina veliki broj pacijenata zatražio je liječničku pomoć u domovima zdravlja zbog stomačnih tegoba, najčešće povraćanja, dijareje, te mučnine i bolova u stomaku. Ono što ovu godinu razlikuje od prethodnih je trenutno aktuelni delta soj koronavirusa, za koji su, kako stručnjaci navode, jedan od simptoma i stomačni problemi. 

Prema riječima Ines Popovac, glasnogovornice Doma zdravlja Mostar, u protekle dvije sedmice povećao se broj pacijenata koji se liječnicima ove ustanove žale na stomačne probleme.  – Međutim, tako to bude svakog ljeta, s obzirom na visoke temperature. Bilo je dosta pacijenata koji su došli sa simptomima dijareje i povraćanja, te su upućeni i na testiranje na koronavirus. Dio njih je bio pozitivan, ali bilo je i onih koji su na taj virus negativni – kazala je Popovac, piše Faktor. 

Dr. Kosana Stanetić, načelnica Službe porodicne medicine u Domu zdravlja Banja Luka, objasnila je da gastrointestinalne infekcije nisu ništa neuobičajeno za ovo doba godine. – Mi također imamo povećan broj pacijenata s problemima gastrointestinalnog trakta. Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju su dijareja, odnosno proljev, povraćanje, mučnina, te grčevi u stomaku. Neki mogu imati i povišenu temperaturu, iako taj simptom nije prisutan kod svih pacijenata – kazala je. Istaknula je i kako je većina tih infekcija virusnog porijekla, čiju su najčešći uzročnici rotavirusi i adenovirusi, ali da to mogu biti i drugi virusi. – Sama bolest se u najvećem broju slučajeva prenosi putem dodira, hrane koja nije dovoljno oprana ili nije tretirana, putem prljavih ruku i tako dalje.

Većina infekcija su virusne, iako ono što nas liječnike ozbiljnije zabrinajva jeste mogućnost bakterijskih infekcija crijevnog trakta. Svi smo čuli za salmonelu. Ona je najčešći uzročnih bakterijskih infekcija i može biti potencijalno opasna – kazala je dr. Stanetić, dodavši kako su takvi pacijenti mnogo teže bolesni, dehidrirani, imaju povišenu temperaturu i najčešće zahtijevaju bolničko liječenje. Ono što pogoduje razvoju ovih infekcija u ljetniom razdoblju su i visoke temeprature, tako da treba obratiti pažnju na čuvanje hrane, posebno one koja je podložna kvarenju, poput raznih kolača, sladoleda, mlijeka i mliječnih proizvoda, čak i jaja. – Znači sve ono što je lako kvarljiva hrana definitivno bi trebalo kontinuirano čuvati na hladnom mjestu, u hladnjacima i na taj način bi se izbjegao i značajan dio ovih infekcija.

Što se tiče terapije, većina pacijenata ima blaže simptome bolesti i mnogi od njih se ne javljaju na liječnički pregled, već sami poduzimaju mjere u smislu crijevne dijete, malo više odmora, uzimanja više tečnosti, te se za dan, dva ili tri već osjećaju dobro. Druga grupa pacijenata, dodala je, su oni koji imaju izraženije simptome te dolaze na liječničke preglede. – Njima se također savjetuje dijeta. Ona se zasniva na konzumiranju bistrih juha, kuhane riže i mrkve, dvopeka i uzimanja većih količina tečnosti, najbolje u obliku biljnih čajeva. Jedan od ogromnih problema ovih infekcija je dehidracija, odnosno gubitak tečnosti i eritrolita. Na ove gubitke su najosjetljiviji djeca, osobito predškolskog uzrasta, te starije osobe – kazala je, objasnivši kako je jako važno da se tečnost i eritrociti nadoknade, jer u nekim rijetkim slučajevim dehiracija može biti kobna za pacijenta.

U zdravstvenim ustanovama pacijentima se nerijetko daje i infuzija sa ili bez drugih lijekova, ovisno od procijene, težine kliničke slike i i stanja samog pacijenta. Što se tiče simptoma novog soja koronavirusa, u koje spadaju i mučnina, povraćanje i dijareja, dr. Stanetić je kazala da su ti simptomi bili evidentirani i kod prvog, alfa soja. – Kod delta soja se također kao mogući simptomi navode mučnina, povraćanje i proliv. Međutim, oni se uglavnom stavljaju uz druge simptome, odnosno ne javljaju samostalno, nego taj pacijent uz ove simptome ima i neke druge koji bi upućivali na eventualnu infekciju koronavirusom i onda se takvi pacijenti testiraju.

Primarni simptomi zaraze koronavirusom, podsjetila je, su glavobolja, povišena temperatura, grlobolja, kašalj, kratkoća daha, umor, malaksalost, te bolovi u mišićima i tijelu. – Oni pacijenti koji imaju zastupljene samo gastrointestinalne tegobe, poput proljeva koji traje dan, dva ili tri, nema potrebe da se testiraju na koronavius. Međutim, ako pacijent ima i neke druge simptome od ovih koje sam ranije nabrojala, uključujući i gastrointestinalne tegobe, u tim slučajevima definitivno se preporučuje testiranje. Svi izvori informacija koje mi dobijamo navode i stomačne tegobe kao jedan od mogućih simptoma, ali on se nikad ne javlja samostalno i uvijek ima i drugih simptoma koji će nas navesti na to da se radi o infekciji koronavirusom – zaključila je dr. Stanetić.

IZVORNI: Vecernji.ba

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE