Subota, 18 Maja, 2024

Afera “Respiratori” / Novalić, Milićević, Solak i Hodžić stigli u Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, u aferi “Respiratori” optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za danas u 9.00 sati, sudija u ovom slučaju je Džemila Begović. Ročišta su planirana i u četvrtak i petak.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Posljednje ročište krajem jula je otkazano zbog nedolaska jednog člana sudskog vijeća, a tada je bilo predviđeno svjedočenje dvojice svjedoka Tončija Bavrke, direktora Federalnih robnih rezervi FBiH, te Adnana Harčića.

Danas se očekuje dolazak svjedoka.

VIJESTI

Najnovije vijesti