Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIAfera "Respiratori" / Novalić, Milićević, Solak i Hodžić stigli u Sud BiH

Afera “Respiratori” / Novalić, Milićević, Solak i Hodžić stigli u Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, u aferi “Respiratori” optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za danas u 9.00 sati, sudija u ovom slučaju je Džemila Begović. Ročišta su planirana i u četvrtak i petak.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Posljednje ročište krajem jula je otkazano zbog nedolaska jednog člana sudskog vijeća, a tada je bilo predviđeno svjedočenje dvojice svjedoka Tončija Bavrke, direktora Federalnih robnih rezervi FBiH, te Adnana Harčića.

Danas se očekuje dolazak svjedoka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari