Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Fondacija tuzlanske zajednice: Za građanske inicijative 72.500 KM

Predstavnici dvadeset tri udruženja građana i udruženja mladih juće su sa predstavnicima Fondacije tuzlanske zajednice potpisali ugovore o dodjeli finansijskih sredstava podrške iz Fonda Volim svoj grad i Fonda za mlade u ukupnoj vrijednosti od oko 72.500 KM.
Sredstva su dodijeljena udruženjima građana, lokalnim grupama za razvoj i udruženjima mladih koji će implementirati akcije i projekte u zajednicama i motivisati ih na aktivnije učešće u stvaranju boljih uslova za život. Ove godine je pristigao jako veliki broj aplikacija, te su stručne komisije oba fonda na kraju razmatrale 90 ideja za projekte i aktivnosti u zajednici. Među odobrenim aplikacijama je i projekat Neformalne grupe mladih sa invaliditetom iz Čelića, koji će u narednom periodu u ovoj gradiću raditi na inkluziji mladih sa invaliditetom, te omogućiti veće učešće mladih sa invaliditetom u svakodnevnom životu.

  • Mi ćemo u svom projektu Projekat imati niz aktivnosti s ciljem očuvanja prirode i okoliša u kojima će učestovati mladi sa invaliditetom, ali i ostali mladi kako bismo poboljšali inkluziju u našoj općini. Organizovat ćemo i niz drugih aktivnosti, te edukacija kojima ćemo podići svijest o potrebama mladih sa invaliditetom, o njihovom učešću u saobraćaju, ali i u svakodnevnom životu, kazao je Ervin Ćosić, koordinator ove neformalne grupe.
  • Šahovski klub iz Gradačca svojim projektom želi vratiti šah u škole, te će organizovati sekciju za sve uzraste školske djece, ali i nabaviti šahovske table i opremu kako bi popularizirali šah među djecom i mladima. – Gradačac je nekada imao nekoliko šahovskih klubova, mnogo dobrih šahista, ali nemamo na koga prenijeti tu tradiciju i znanje, jer mladi ne znaju mnogo o šahu. Nastojat ćemo ovo popularizirati među đacima, jer poznavanje osnova šaha i način razmišljanja koji se stekne igrajući šah može se itekako primijeniti u svakodnevnom životu, kazao je Nihad Sušić iz ovog šahovskog kluba.
    Među odobrenim projektima je i projekat Udruženja gluhih i nagluhih iz Banovića, koji će pripremiti priručnike, ali i organizovati edukaciju o osnovama znakovnog jezika za policajce i zdravstvene radnike, nastojeći time poboljšati komunikaciju sa gluhim i nagluhim osobama. Odobreni projekti dolaze iz većine lokalnih samouprava u Tuzlanskom kantonu, a neki od projekata podrazumijevaju i međuentitetsku saradnju. Fondacija tuzlanske zajednice čestita aplikantima na uspješno pripremljenim projektima i raduje se saradnji na njihovoj realizaciji.

VIJESTI

Najnovije vijesti