Subota, 20 Aprila, 2024

Godišnjica otmice civila u Štrpcima

Danas se navršava 31 godina od ubistva civila otetih iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar.

Zločin naziva „Otmica u Štrpcima“ dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica, pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na stanici Štrpci u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, osamnaest Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno NN lice. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Većina ubijenih su bili građani Srbije ili Crne Gore.

Za ovaj ratni zločin najprije su osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljevića je sud u Bijelom Polju 2002. osudio na petnaest godina zatvora dok je Jovičić 2016. priznao krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine i osuđen je na pet godina zatvora. Obojica su već odslužili kazne. Krajem 2019. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv haškog osuđenika Milana Lukića koga je MKSJ osudio na doživotnu kaznu zatvora za ratni zločin u Višegradu, ali ne i za ubistva civila u Štrpcima. U oktobru 2022. godine Sud BiH je osudio sedam bivših pripadnika Druge podrinjske brigade VRS za učešće u otmicama i ubistvima. U februaru 2023. Viši sud u Beogradu je prvostepeno osudio Gojka Lukića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Draganu Đekić na ukupno trideset i pet godina zatvora. Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo u julu 2021. Međutim, u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo prvostepenu presudu, a novo suđenje je zakazano za april ove godine. U oktobru 2023. Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je bivši komandir Interventne čete Višegradske brigade VRS Boban Inđić osuđen na petnaest godina zatvora.

“U povodu godišnjice izražavamo duboko žaljenje zbog odnosa srbijanskih vlasti, a naročito suda u Beogradu, prema žrtvama ovog ratnog zločina i njihovim porodicama. Da izrečene sramno niske kazne nisu najgori ishod pokazao je potez Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu čime je ponovo omalovažio žrtve, a porodicama ugasio nadu za pravdu. Umjesto da se odugovlači proces, Srbija je ovim suđenjem mogla pokazati kako se jedna država nosi sa svojim zlikovcima. Ostaje joj da na ispitu ljudskosti ne padne u potpunosti nego da ubijenima prizna status civilnih žrtava rata, a njihovim porodicama pruži odgovarajuću novčanu naknadu”, stoji u saopćenju Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) – Sarajevo i Cantra za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) – Banja Luka, te udruženja Ženski glas – Priboj. 

“Pamtimo ubijene civile otmice u Štrpcima: Adem Alomerović, Džafer Topuzović, Esad Kapetanović, Favzija Zeković, Fehim Bakija, Fikret Memović, Halil Zubčević, Ilijaz Ličina, Ismet Babačić, Jusuf Rastoder, Muhedin Hanić, Nijazim Kajević, Rasim Ćorić, Rifet Husović, Safet Preljević, Senad Đečević, Šećo Softić, Toma Buzov i Zvjezdan Zuličić”, ističe se u saopćenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti