Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Specijalnom opremom na granici otkrivena ilegalna roba / Oduzeta medicinska oprema i duvanske prerađevine vrijednosti 56.850 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) na graničnom prelazuu Orašje i na području Doboja i Modriče privremeno su oduzeli medicinsku opremu i duvanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 56.850 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“Aktivnosti na terenu na graničnom prelazu Orašje proveli su službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla. Prilikom pregleda vozila koja su pristigla iz Republike Hrvatske koristili su posebnu specijalističku opremu dobijenu od EXBS programa”, navodi se u saopštenju iz UIO BiH.

Prilikom detaljnog pregleda vozila otkrivena je neprijavljena roba, a radilo se o medicinskoj opremi, za čiji uvoz je potrebna odgovarajuća dozvola za uvoz od nadležne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Službenici grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla izvršili su i provjere prometa akciznih proizvoda na području Doboja i Modriče. Tom su prilikom kod devet lica pronašli akcizne proizvode (cigarete, ručno motane cigarete, duhan) koji nisu bili obilježeni na zakonski propisani način akciznim markicama UIO, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija”, navodi se u saopštenju i dodaje da je pronađeno 3.883 paklica cigareta, 204 kilograma sitno rezanog duhana, 5.291 ručno motanih cigareta. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 56.850 KM.

Protiv osam lica pokrenut je prekršajni postupak, dok će protiv jedne osumnjičene osobe Tužilaštvu BiH biti proslijeđen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Krivičnog zakona BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti