Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Hiljade migranata vraćenih u Libiju nasilno nestali

Amnesty International (AI) saopćio je u četvrtak da su hiljade migranata na putu prema Evropi koji su presretnuti i vraćeni na libijske obale ove godine nasilno nestali nakon što su izvedeni iz neslužbenih pritvorskih centara koje su vodile milicije udružene s glavnom vladom u Tripoliju koju podržava UN.

U svom najnovijem izvještaju AI je također naveo da su suparničke vlasti u istočnoj Libiji prisilno protjerale nekoliko hiljada migranata “bez odgovarajućeg postupka ili mogućnosti da ospore njihovu deportaciju”, prenosi AP.

Libija, koja je pala u haos nakon pobune 2011. godine kojom je srušen i ubijen dugogodišnji predsjednik Moammar Gadafi, postala je glavno tranzitno mjesto za afričke i arapske migrante koji bježe od rata i siromaštva u Evropu.

Većina migranata putuje opasno na loše opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima. Posljednjih godina Evropska unija udružila se s libijskom obalnom stražom i drugim libijskim snagama kako bi zaustavila protok migranata, a hiljade ih je presretnuto na moru i vraćeno u Libiju.

Dužnosnici libijskog istoka i zapada nisu reagirali na ponovljene telefonske pozive za komentar komentar.

Amnesty je rekao da je oko 8.500 migranata, uključujući žene i djecu, presretnuto i vraćeno u Libiju između 1. januara i 14. septembra. Od 2016. godine, oko 60.000 muškaraca, žena i djece zarobljeno je na moru i odvedeno u Libiju gdje su se iskrcali, navodi AI.

“EU i njegove države članice nastavljaju provoditi politike zarobljavajući desetke hiljada muškaraca, žena i djece u začarani krug zlostavljanja, pokazujući bezosjećajno zanemarivanje života i dostojanstva ljudi”, rekla je Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora AI-ja.

Hiljade su bile izložene prisilnim nestancima 2020. godine, nakon što su odvedene u neslužbene pritvorske centre u zapadnoj Libiji, uključujući i takozvanu Fabriku duhana u Tripoliju, koju je vodila milicija savezničke vlade, rekao je AI.

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti