Subota, 20 Jula, 2024

Hrvatska se naoružava, do 2026. ulaže 3,8 milijardi eura

Hrvatsko Ministarstvo odbrane će u periodu 2021-2026. kupiti naoružanje, municiju i opremu u vrijednosti od 3.8 milijardi eura.

Piše ovo danas Jutarnji list pozivajući se na podatke dobijene iz tog resora, te napominje da su dio tog iznosa od 223 miliona evra donacije vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Riječ je, navodi se, o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od Domovinskog rata.

S obzirom na količinu i raznovrsnost ugovorenih i planiranih nabavki, može se reći da se nikada nije kupovalo više naoružanja i opreme kao u ovih pet godina. Od 2000. do 2020. godine, podsjeća ovaj medij, nabavka novih vojnih sistema bilo je više incident nego praksa.

Za 180 miliona eura kupljeno je 126 oklopnih vozila Patria, 39 vojnih kamiona za 4,5 miliona evra, 27 polovnih njemačkih kamiona za 200.000 evra, 16 polovnih  samohodnih haubica PzH2000 za oko 430 miliona eura.

Remontovano je sedam i kupljeno pet polovnih MiG-ova za oko 18,5 miliona eura, a SAD su Hrvatskoj donirale 212 vozila MRAP-a.

Jutarnji list navodi da je u okviru sukcesije od Rusije nabavljeno deset novih transportnih helikoptera MI 171Sh i sklopljen je ugovor o izgradnji pet obalnih brodova, koji još nije realizovan.

Ovaj hrvatski mediji napominje da je to bilo sve od nabavke velikih vojnih sistema u posljednjih 20 godina. Komandantima je, dodaje se, poručeno da ne razmišljaju koliko to košta jer je zbog višegodišnjeg neulaganja u nabavku modernih vojnih sistema hrvatska vojska dovedena do ruba tehničke održivosti. Ta činjenica, ali i promjena globalnih okolnosti, dovela je do toga da se u vladi vojska više nije smatrala troškom, nego potrebom, a vojnim komandantima je poručeno da kažu šta im treba ne razmišljajući pritom o cijeni.

VIJESTI

Najnovije vijesti