Četvrtak, 22 Februara, 2024

Informacija o hapšenju bosanskohercegovačkog državljanina u Republici Turskoj

Generalni konzulat BiH u Istanbulu je 25.5.2018. godine obavješten od strane Republičkog tužilaštva grada Ušaka da je protiv državljanina BiH Selmira Mašetovića Odjel krivičnog pravosuđa grada Ušaka izdao nalog za hapšenje, te da je imenovani priveden i lišen slobode. Također je GK informiran da Tužilaštvo Republike Turske vodi istražni postupak protiv Selmira Mašetovića koji se nalazi u Kaznenoj ustanovi u Ušaku.

 

GK Istanbul je komunicirao sa roditeljima, upoznao ih sa situacijom i informacijama nadležnog turskog tužilaštva, te je dana 30.05.2018. godine uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posjetu. Istovremeno se Ambasada BiH u Ankari obratila diplomatskim putem Ministarstvu pravde Republike Turske. Također je dostavljen zahtjev da se pritvoreniku omogući neposredni telefonski razgovor sa ocem.

 

GK Istanbul još uvijek nije dobio saglasnost turskih vlasti za konzularnu posjetu. Advokat po službenoj dužnosti informirao je GK da se pritvoreni osjeća dobro, da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Također je obavijestio da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode.

 

U kontaktu sa porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u R. Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa.

 

Ambasada BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti