Petak, 14 Juna, 2024

Izdato narandžasto upozorenje zbog obilnijih padavina

Federalni hidrometeorološki zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) izdao je narandžasto upozorenje, odnosno rano obavještenje na moguće obilnije padavine.

Upozorenje je izdato za područja Hercegovine, centralne i jugozapadne Bosne.

Upozorenje vrijedi za period od četvrtka 03:00 sata do petka u 06:00 sati.

Prema današnjoj prognozi od 7. decembra 2021. za područje Hercegovine se prognozira 50 do 80 litara padavina po metru kvadratnom. Za centralnu i jugozapadnu Bosnu prognozira se 25 do 50 litara padavina po metru kvadratnom.

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna i evakuacija. Djelujte u skladu sa svjetima koje su dali ovlašteni organi! Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, navedeno je u upozorenju.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima prije podne će padati slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine mala do umjerena naoblaka. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između minus jedan i četiri, na jugu zemlje do devet stepeni.

VIJESTI

VRIJEME