Subota, 20 Jula, 2024

Još 42 pripadnika boračke populacije egzistencijalno zbrinuto

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona upriličilo je danas potpisivanje ugovora sa 42 kandidata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu samozapošljavanja branilaca i članova njihove porodice sa područja Tuzlanskog kantona.

Riječ je ponovoljenom javnom pozivu za samozapošljavanje pripadnika borilačke populacije kojim je raspoređen iznos od 415.000 KM neutrošenih sredstava predviđenih programom.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Fedahije Ahmetovića programom rada Ministarstva za ovu godinu bio predviđen je ukupan iznos od 1,3 miliona KM za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja. „Radi se o bespovratnim sredstvima do 10.000 KM a ukupan broj registrovanih preduzeća po ovom programu će za ovu godinu biti završen sa 68. Riječ je o značajnom projektu gdje kroz registraciju direktnog obrta, dakle kroz registraciju koja je zasnovana Zakonom o obrtu i djelatnosti, uvodimo nova preduzeća i nove obrti i što je svakako veliki društevni značaj. Ovim je Vlada TK pokazala da je opredijeljena za zapošljavanje boračke populacije kao i članova njihovih porodica”, kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović.

Ponovoljeni Javni poziv Ministarstvo za boračka pitanja objavilo je u septembru a pravo na dodjelu finansijskih sredstava u svrhu samozapošljavanja branilaca i članova njihove porodice imaju članovi porodica šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca; ratni vojni invalid; dobitnik ratnih priznanja i odlikovanja; demobilisani branilac, mirnodopski vojni invalid, kao i članovi porodice ratnog vojnog invalida, dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, mirnodopskog vojnog invalida i demobilisanog branioca a koja se nalaze u evidenciji JU Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Na prvi javni poziv prijavile su se 92 osobe, a utrošena su sredstva u iznosu od 878.411 KM i egzistencijalno zbrinute 92 porodice iz reda boračke populacije.

Ministarstvo za boračka pitanja TK od 2016. godine raspisuje javne pozive u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona.

Ovaj projekat je jedan od ključnih projekata ovog ministarstva i u narednim godinama plan je povećati sredstva za ovu namjenu, s obzirom na to da se projekat pokazao veoma uspješnim i da kandidati koji su koristili sredstva po ranijim pozivima i nakon isteka ugovorenog perioda od 24 mjeseca, uspješno održavaju i posluju na tržištu.

VIJESTI

Najnovije vijesti