Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETJugoistočnoj obali Amerike se približava jedan od najjačih uragana od 1850. godine

Jugoistočnoj obali Amerike se približava jedan od najjačih uragana od 1850. godine

Uragan Ida koji se kreće od područja Karipskog mora približava se jugoistočnom dijelu SAD-a zbog čega je stanovnicima države Louisiana naređena evakuacija.

Nacionalna meteorološka služba SAD-a objavila je nove podatke o kretanju uragana Ida te su naglasili kako nastavlja jačati prema Meksičkom zaljevu. Prema posljednjim informacijama, uragan Ida je iz kategorije 3 prešao u kategoriju 4 što stvara pretpostavke za udare vjetra i do 210 kilometara na sat.

“Uragan Ida može još više jačati i satelitski snimci pokazuju kako je jačanje uragana neizbježno”, saopćili su iz Nacionalne meteorološke službe.

Prema predviđanjima, oluja bi trebala pogoditi kopno u nedjelju navečer, ujedno i na 16. godišnjicu od uragana Katrina zbog čijih je posljedica više od 1.800 građana izgubilo živote.

uraganida

“29. august je ovdje važan datum u historiji. Mnogi se sjećaju šta se dogodilo prije 16 godina. Vrijeme je da se večeras sklonite”, rekao je Collin Arnold, direktor Ureda za unutrašnju sigurnost i pripravnost u hitnim slučajevima u New Orleansu.

Također, pozvao je ljude koji će ostati u državi da se opskrbe sa dovoljno vode i hrane za najmanje tri dana.

Povodom uragana oglasio se i guverner John Bel Edwards koji je upozorio stanovništvo na moguće posljedice uragana.

“Ovo će biti jedan od najjačih uragana koji je pogodio ovaj dio SAD-a od 1850. godine”, rekao je guverner John Bel Edwards.

U međuvremenu, zvaničnici su desetinama hiljada stanovnika ovog dijela SAD-a naredile evakuaciju. U New Orleansu, zvaničnici su naredili evakuaciju svih građana koji žive izvan tzv. sistema zaštite.

Na glavnom autoputu koji vodi iz ove države prema drugim dijelovima SAD-a došlo je do potpune blokade, a veliki redovi stvorili su se i na Međunarodnom aerodromu Louis Armstrong gdje su građani “lovili” posljedje letove prije obustave rada aerodroma.

S obzirom na tragična iskustva iz prošlosti kada je ovo područje pogodio razorni uragan Katrina, građani su još više zabrinuti zbog najava da bi uragan Ida mogao imati i razornije posljedice od prethodnog.

“Nismo ista država kao prije 16 godina. Svi smo sada na testu, ali smo otporni i žilavi. Prebrodit ćemo ovu situaciju”, rekao je Edwards.

Nacionalna garda države Lousiane stacionirala je 5.000 vojnika širom države u pripremama za eventualne misije traganja i spašavanja građana.

Pored toga, s obzirom da se očekuju i nestanci struje, u ovom trenutku su vlasti mobilisale preko 10.000 službenika koji će odgovarati na pozive građana i bilježiti situaciju na terenu u slučaju kvarova i drugih problema koje udari vjetra mogu prouzrokovati.

(Klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari