Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv GIKIL-a i Gangulya

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Global Ispat Koksne Industrije Lukavac i bivšeg direktora GIKIL-a Debashisha Gangulyja, koji je kako smo pisali krajem 2018. godine napustio Bosnu i Hercegovinu. Potvrdio nam je to tužilac Kantonalnog tužilaštva Vedran Alidžanović.

Optužnica je, kako navodi Alidžanović podignuta zbog sumnje da su GIKIL i Ganguly kao odgovorna osoba počinili krivično djelo onečišćenje okoliša. Na teret mu se stavlja propust iz obaveze pribavljanja okolinske dozvole, koju ova kompanija danas nema, kao i neulaganje u ekološke projekte.

Iz Kantonalnog tužilaštva krajem 2018. godine najavljivali su podizanje optužnice i raspisivanje međunarodne potjernice, što je sada i učinjeno. Optužnica je proslijeđena nadležnom sudu.

Podsjećanja radi, nakon što je Ganguly uhapšen u oktobru prošle godine, Tužilaštvo TK je prvobitno tražilo pritvor, međutim određene su mjere zabrane koje je Općinski sud u Lukavcu ukinuo 25. oktobra 2018. godine. Kantonalno tužilaštvo je na to uložio žalbu.

U međuvremenu je rukovodstvo GIKIL-a smijenilo Gangulija i imenovalo novu Upravu, ali je okolnost ukidanja zabrane, odnosno javljanja u Policijsku stanicu Lukavac jednom sedmično Ganguli iskoristio i bez problema napustio BiH uprkos činjenici što Tužilaštvo TK protiv njega vodi opsežnu istragu.

VIJESTI

Najnovije vijesti