Utorak, 5 Decembra, 2023

Kišne padavine donijele probleme: Poplave zabilježene u nekolika općina TK

Svi vodotoci u Doboj istoku kao i rijeka Spreča su u porastu i na granici su izlijevanja, dok je u Općini Gračanica poplavljeno oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta. Situacija je alarmantna i u Srebreniku gdje je došlo do izlijevanja rijeke Tinje. Također, tačka preljeva na brani jezera Modrac iznosi 200 dok je nakon posljednjih padavina nivo porastao na 198,79. Ipak, najkritičnija situacija je u općini Lukavac.

”Imamo informaciju da je došlo do rušenja mosta na području MZ Šikulje i da je na par mjesta, recimo vodotok rijeke Turije je kritičan možda ga obiđemo, pojavila su se izlivanja, idemo na taj dio terena. Već imamo dovoljno osnova da proglasimo vanredne mjere” rekao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Zbog toga je proglašeno stanje prirodne nesreće u ovoj općini, a ekipe Civilne zaštite bit će poslane na teren, gdje će pružiti pomoć i poduzeti mjere za saniranje nastale štete.

”Ono što se može istaći jeste da je došlo do plavljenja rijeke Spreče u području Lukavca i Doboj istoka i Tinje u Srebreniku i Male Tinje na području Općine Gradačac. U Gračanici na mjestu Karanovac izračunato je 337 centimera odnosno 37 centimetara je vode preko, a na 300 se proglašava stanje normalne odbrane od poplava’‘ objasnio je Ibrahim Sarajlić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Za sada još uvijek nije došlo do plavljenja stambenih objekata iako je voda stvorila opasnost u dvorištu kuće u naselju Gnojnica. Nakon odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće u Lukavcu će biti angažirano vijeće mjesnih zajednica, građani, strukture civilne zaštite, crveni križ, policijska uprava kako bi pravovremeno reagovali. Da je takav angažman itekako potreban u svim općinama potvrđuje prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda iz kojeg najavljuju i u narednim danima oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti