Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

“Krimolovci“ – U martu zaprimljeno 638 prijava i 28 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u martu 2019. godine registrirali su ukupno 568 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 13 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja. Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 70 prijava, od kojih je 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, krađama i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 23 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U martu je stiglo 13 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 76 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti