Srijeda, 21 Februara, 2024

Kurbane možete uplatiti u Merhametu ili kupiti kod prijatelja: Evo šta trebate znati!

Mnogo je onih koji sebi ne mogu obezbijediti jedan dnevni obrok. Mnogo je onih koji danas pomoć u obliku hrane traže ispred vrata Narodne kuhinje. Čak 2400 obroka dnevno bude podijeljeno tokom jednog dana i to samo na području četiri općine u Tuzlanskom kantonu. Već 19-tu godinu zaredom humanitarna organizacija Merhamet organizuje akciju „Kurban“ koja za cilj prije svega ima da pomogne Narodnoj kuhinji i na taj način obezbijedi dovoljne količine mesa, ali i da pomogne domaću poljoprivrednu proizvodnju i povratak.

„Važnost tih kurbana je jedna od najvećih akcija koje Merhamet provodi u čitavoj godini. Radi se o kurbanskom mesu. Meso koje se prikupi tokom Kurban bajrama, naša Narodna kuhinja ima mesa tokom cijele godine“ – kazala je Mensura Husanović, direktorica humanitarne organizacije „Merhamet“ RO Tuzla.

Domaći kurban u Regionalnom odboru Merhameta u Tuzli uplati oko 350 do 400 građana. Kada je u pitanju australijski kurban koji se donira Sirijskim izbjeglicama u Turskim kampovima, oko 700 do 800 građana iz Bosne i Hercegovine uplati ovu vrstu kurbana.

„Cijena kurbana je 350 KM i to su kurbani koji se kolju u BiH i samim tim mi pomažemo povratnike odnosno osobe koje se bave stočarstvom u BiH da kupujemo od njih te kurbane. Dvije trećine kurbanskog mesa ide za Narodnu kuhinju, a jednu trećinu osobe koje su uplatile mogu preuzeti sebi. Što se tiče australijskog kurbana on košta 270 KM” – rekla je Mensura Husanović, direktorica humanitarne organizacije „Merhamet“ RO Tuzla.

Zahvaljujući australijskim kurbanima prošle godine donirano je stotinu tona mesa Sirijskim izbjeglicama. S druge strane postoje i građani koji kurbane ne uplaćuju u Merhametu, već ih kupuju kod komšija, prijatelja ili rodbine. Povodom predstojećeg Kurban-bajrama, iz Veterinarskog zavoda TK upozoravaju sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje kurbana u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, da je nužno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja.

“Mi svake godine upozoravamo građane da nabavljaju isključivo životinje sa ušnim markicama, koje imaju svjedodžu o zdravstvenom stanju životinje, a oni koji prodaju da ukoliko to nisu odradili do sada, odrade” – istakla je dr.vet.med. Amela Jamaković, tehnički rukovodilac Serološke laboratorije.

Neophodno je da se klanje životinje provede na što humaniji način, bez da se životinji nanosi nepotrebna bol i patnja, kazala je naša sagovornica, te naglasila da  posebnu pažnju u ovo doba godine treba posvetiti i načinu zbrinjavanja životinjskog otpada.

„Potrebno je iskopati jamu na mjestu koje je udaljeno od populacije, od poljoprivrednog zemljišta, od pitke vode, i sama dubina te jame mora biti metar iznad“ – kazala je dr.vet.med. Amela Jamaković, tehnički rukovodilac serološke laboratorije.

Kako bi se smanjio rizik od naknadnog onečišćenja mesa, potrebno je obezbijediti čiste higijenske uslove za klanje, čist prostor, higijenski ispravnu vodu za pranje mesa, ruku, alata i pribora koji se koristi te čiste posude za odstranjivanje organa.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti