Subota, 20 Aprila, 2024

Ljubić: Pravci djelovanja Tužilaštva TK suzbijanje korupcije i kriminala

Strateški pravci djelovanja Tužilaštva Tuzlanskog kantona i u narednom periodu bit će suzbijanje korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, najavio je nakon izbora za glavnog tužitelja Tomislav Ljubić, koji je i ranije obavljao dužnost glavnog kantonalnog tužitelja.

Tim od 37 kantonalnih tužilaca smatra dovoljnim da se adekvatno odgovori na bilo kakav tužilački izazov. To su, kaže, dokazali i podizanjem prve optužnice zbog zagađenja prirodne sredine, predmet koji je ovih dana uspješno i okončan.

U Ljubićevoj profesionalnoj biografiji su: sudačka, advokatska i ombudsmanska praksa, a u jednom od mandata bio je i ministar pravde. Ljubić je na ovu poziciju ponovo izabran nakon okončanog petogodišnjeg mandata.

– Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, 37 tužilaca i glavni tužilac, su paradigma za najveći broj tužilaštava u BiH. Daleko najbolje rezultate ima, u zadnje tri godine imamo više podignutih optužnica u oblasti u kojoj su građani posebno senzibilirani nego sva tužilaštva entiteta – rekao je Ljubić.

Hapšeni su osumnjičeni direktori, ministri, državni službenici. Pred sudovima su dokazivane optužnice za koje su izricane presude sa zatvorskom sankcijom. Pokrenuta je i istraga, a potom podignuta optužnica zbog sumnji na propuste u suzbijanju onečišćenja okoline. Takvih optužnica na ovim prostorima do tada nije bilo.

– Bitno je da se pokaže pogubnost propuštanja, ko god da je vlasnik, da se ne može narušiti srazmjernost, da se dobije što više para, da se ne ulaže u zaštitu životne okoline – naveo je.

Suzbijanje korupcije, organiziranog i privrednog kriminala bit će u fokusu djelovanja i u narednom periodu. Radiće se i na procesuiranju ratnih zločina.

– Mi na ovom području, barem do sada, ne znam da li predmete drže u Tužilaštvu BiH, nismo imali problema. Ovo područje nije bilo ratnih zločina, barem ne sistematskog činjenja. Zločini koji su počinili pojedinci došli su na udar pravde i ti se predmeti završavaju – rekao je Ljubić.

Novi/stari glavni tužitelj navodi da nema sumnje da će 37 kantonalnih tužitelja i tužiteljica uspješno nastaviti pravnu borbu protiv svih oblika kriminala. U tome im, pomaže i uvjetniji prostor za rad, u postojećem objektu nedavno obnovljenom sredstvima Evropske unije.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti