Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETMagazinović aktuelizira ponovno pitanje legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe

Magazinović aktuelizira ponovno pitanje legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, zajedno sa mladim glumcem Irfanom Ribićem, ponovno je aktualizirao pitanje legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i pozvao ljude u Bosni i Hercegovini da anonimno ili pod imenom i prezimenom šalju priče o svojim iskustvima u liječenju i problematici s nabavkom kanabisa za liječenje.

Ta iskustva će, kako je Magazinović najavio, proslijediti nadležnim ministarstvima i kolegama poslanicima kako bi im približio hitnu potrebu izmjena Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, koje bi omogućile legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

– Prije više od tri godine, na molbu Irfana Ribića, aktivno sam se uključio u borbu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. U isto vrijeme, ova tema postala je moja strast i frustracija. Koraci koje smo do sada napravili jesu mali, u ovom trenutku sigurno nedovoljni, ali za naše društvo vrlo značajni. Nismo i nećemo se umoriti, ali samo sa vama možemo nastaviti dalje. Irfan i ja vas pozivamo da nam pomognete u daljoj borbi. Hajde da zajedno podsjetimo nadležne iz ministarstava, kao i poslanike, zašto je neophodno hitno donijeti izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, koje će omogućiti legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Svoja iskustva o liječenju i problematici u nabavci kanabisa za liječenje pošaljite na mail: sasa.magazinovic@parlament.ba – s vašim imenom ili anonimno ako tako želite. Mi ćemo sva vaša iskustva objediniti u jedan dokument, objaviti ga (poštujući anonimnost kada to zatražite) i dostaviti nadležnim ministarstvima, ali i mojim kolegama zastupnicima u parlamentu BiH, kako bi ih podsjetili o kakvim problemima i posljedicama govorimo kada tražimo legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa – ističe Magazinović.

On i Irfan Ribić godinama rade, podsjetio je, na aktualiziranju ovog pitanja i okupljanju donosilaca odluka – zastupnika, entitetskih ministara zdravlja, predsjedavajućeg Vijeća ministara, državnih ministara sigurnosti i civilnih poslova i brojnih drugih osoba u vezi s pitanjem za koje svi tvrde da se slažu.

Naučna istraživanja u proteklih dvadeset godina nude čvrste rezultate koji pokazuje da upotreba kanabisa olakšava niz različitih simptoma – uključujući bolove, anksioznost, nesanicu.

Ulje kanabisa koriste ljudi oboljeli od teških malignih oboljenja, multiple skleroze, epilepsije, reumatoidnog  artritisa i drugih oboljenja.

Jasni su koraci na svjetskom planu u vezi s omogućavanjem upotrebe kanabisa za medicinsko liječenje, a regulacija ovog pitanja u Bosni i Hercegovini značila bi adekvatnu pomoć velikom broju ljudi, ljekarsku podršku u procesu liječenja i zakonski uređeno tržište. 

Zajedničko djelovanje jedini je način postizanja jasnog cilja – olakšati ljudima borbu za zdravlje, život i dobrobit.

– Mi ne odustajemo od ideje da je to moguće i u zemlji u kojoj se ponekad čini da ništa nije moguće – ističe u saopćenju Saša Magazinović. 

federalna.ba/Fena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari