Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETMajke Srebrenice danas obilaze najveća stratišta Bošnjaka

Majke Srebrenice danas obilaze najveća stratišta Bošnjaka

dom kulture pilica zvornik srebrenica zlocin RSA04

Članice Udruženja Srebreničke majke u saradnji s ostalim udruženjima preživjelih žrtava genocida danas, u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“, posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Među mjestima koja će danas biti posjećena jeste i “Bijela kuća” u Potočarima, u koju su dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci, a potom će nastaviti s obilaskom stratišta, među kojima je Zemljoradnička zadruga u selu Kravica, gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka.

Obilazak stratišta ubijenih Bošnjaka organiziran je dva dana nakon komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, gdje je ove godine smiraj pronašlo 35 identifikovanih i novoukopanih žrtava. Važno je istaknuti kako nijedan od tabuta nije sadržavao kompletne posmrtne ostatke.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari