Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETMeteorolog Nedim Sladić otkriva zašto je TK na udaru grmljavinskog nevremena, koje...

Meteorolog Nedim Sladić otkriva zašto je TK na udaru grmljavinskog nevremena, koje se očekuje i u narednim satima

99123333 3225268954184033 4265401359609626624 o

Područje općine Lukavac, Srebrenik i Gračanica jučer je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme, koje je uzrokovalo velike probleme mještanima brojnih mjesnih zajednica u ovim područjima. Dok se još uvijek zbrajaju štete, uzrokovane jučerašnjim padavinama, meteorolozi najavljuju nove padavine na području TK i to danas i sutra u poslijepodnevnim satima, istakao je za RTV SLON, poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

Zašto je TK zahvaćen ovakvim vremenskim prilika u odnosu na ostala mjesta u BiH Sladić ističe:

“To nije slučaj samo sa ovim ljetom. I proteklih ljeta, bio je sličan scenario gdje upravo na tim područjima gdje su ravnice i gdje ima upravo  više površina razvijaju se veća nevremena.Uzrok svemu ovome jeste nestabilna atmosfera. Izdizanje toplijeg zraka iz površine, koji se hladi, širi, kondenzuje i nama vraća u obliku obilnijih izljeva kiše”

Dok iščekujemo nove grmljavinske pljuskove u Tuzli meteorolozi upozoravaju na mogućnost bujičnih poplava. U svakom slučaju građanima se savjetuje da u narednim satima izbjegavaju boravak na otvorenom zbog obilnih padavine i grmljavine, zbog čega je danas za područje TK izdato žuto upozorenje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari