Srijeda, 24 Jula, 2024

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje do kraja juna

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH) objavili su kakve nas vremenske prilike očekuju od 31. maja do 13. juna.

Istakli su da je nestabilno vrijeme karakterisalo veći dio maja.

“Iako već 18 dana zaredom u Bosni i Hercegovini je izmjereno bar malo kiše, ukupne sume padavina u većini krajeva su ipak ispod prosječnih za ovo doba godine. Slične vremenske prilike očekuju nas i u prvoj sedmici juna. Preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pojava grada nije isključena, naročito u sjevernim područjima zemlje”, istakli su iz FHMZ-a.

Ipak, u subotu 1. juna izgledno je nešto stabilnije vrijeme, dok se lokalne nestabilnosti prognoziraju samo na jugu Hercegovine u popodnevnim satima.

“Temperature zraka bit će u granicama prosječnih. Minimalne temperature zraka varirat će između 10 i 15 u Bosni, na jugu Hercegovine do 17 stepeni celzija. Najviše dnevne temperature u između 22 i 28 stepeni. Od utorka 4. juna maksimalne temperature zraka kretat će se do 25 stepeni”, pojasnili su.

Za period od 6. do 13. juna, prema trenutnim sinoptičkim materijalima, očekuje se stabilizacija vremenskih prilika.

“Stabilizacija vremenskih prilika uslovit će i porast temperature zraka. Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15 i 20 stepeni celzija, u Hercegovini do 22 stepena. Najviša dnevna temperatura od 26 do 31, na sjeveru i jugu zemlje do 34 stepeni”, saopćeno je iz FHMZ-a.

VIJESTI

VRIJEME