Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIMilanović promijenio ploču: Sada od EU traži da BiH dobije članstvo "preko...

Milanović promijenio ploču: Sada od EU traži da BiH dobije članstvo “preko reda”

Na Prespanskom forumu za dijalog koji se održava u makedonskom Ohridu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao kako bi EU trebala smanjiti visoke standarde za članstvo zemalja Zapadnog Balkana kako bi joj se one lakše pridružile uniji.

Milanović je zamolio zemlje koje imaju najviši standard u EU da “smanje svoje standarde, da ne signaliziraju permanentno kršenja“.

Govoreći o statusu Ukrajine kada je u pitanju odobravanje kandidatskog statusa za ulazak te države u EU, Milanović se osvrnuo i na našu zemlju.

“Ja sam za to, ali ne smijemo zaboraviti na BiH. Šta nas sprečava da za BiH učini isto. Neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju”, istakao je.

Milanović je mišljenja da neke države poput Njemačke blokiraju pristupanje država Zapadnog Balkana EU.

“To je samo nekoliko država koje uvijek imaju neke svoje jako visoke kriterije, koje ja cijenim. Međutim, ovo je zaista ozbiljna situacija u kojoj države ne vide nikakvu perspektivu“, mišljenja je Milanović.

Prema njegovom mišljenju sporo proširenje EU rezultat bezbjednosne zabrinutosti, te da takva stajališta ne proističu iz ekonomskih razloga.

Potvrdio je da o BiH razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, rekavši kako “on ne zna sve”, ali je za neke druge državnike “Aristotel”, ma šta to značilo.

Podsjetimo, Milanović je poručio kako će Hrvatska blokirati potencijalno članstvo Finske i Švedske za ulazak u NATO sve dok se u BiH ne promijeni izborni zakon.

Dodao je i da Hrvatska i Turska nemaju istu poziciju po pitanju blokade članstva tih zemalja u NATO jer je “Turska konkretno protiv tih država”.

RADIOSARAJEVO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari