Nedjelja, 23 Juna, 2024

Ministarstvo turizma TK ulaže u razvoj turističke infrastrukture

Turizam je druga najbrže rastuća grana privrede u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraća TK i ove su godine podržali projekte neprofitnih organizacije koje će dalje raditi na poboljšanju turističke infrastrukture. Preciznije, sa skoro 150 hiljada KM, podržano je 6 projekata.

Turistička zajednica Grada Tuzle i ove je godine aplicirala i dobila novac za unapređenje turističke infrastrukture. Dok su prošle godine uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, uredili turistički informativni centar, ove godine će obogatiti sajamsku ponudu nabavljanjem 12 rasklopivih izlagačkih štandova.

  • Koje imamo namjeru ustupati, kako za naše manifestacije, tako i za manifestacije, sajmove izložbe nađih partnera i drugih javnih preduzeća i ustanova, ali i nevladinih organizacija i udruženja koji s nama partnerski organiziraju manifestacije – kaže Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzle.

Aplicirale su i članice “Preporoda” iz Gradačca, a njihov projekat odnosi se na sanaciju prostorija ovog Udruženja, u kojem je smještena i bosanska soba.

  • Namjenili smo da obnovimo kongresne stolice, nabavku muzičke opreme, razglas, kompjutere, restauracija stare bosanske sobe, nabavka štafelara – naglašava Nadira Pamuković, predsjednica BZK “Preporod”.

Ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja podržalo je 6 projekata, a u njihove ideje uloženo je 150 hiljada KM.

  • Radi se o projektima sportsko-turističke infrastrukture, vidikovicima, različitim vrstama staza, penjačkim, biciklistički stazama, planinarskim stazama – napominje Dželmina Huremović, pomoćnik ministra za trgovinu i turizam.

Cilj projekta je jačanje turističke infastrukture što će u konačnici obogatiti i turističku ponudu lokalnih zajednica na TK.

  • Turistička djelatnost predstavlja, nakon mašinsko-prerađivačkog sektora najbrže rastuću granu privrede i kao takvu Ministartsvo i TK, prate mjere, prate trendove i želimo ulagati sredstva u poboljšanje turističke infrastrukture na TK – ističe Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

I statistika ide na ruku kada je u pitanju dolazak domaćih i stranih turista na TK. Ostvaren je veći broj noćenja, a sve više građana šansu vidi upravo u turističkoj djelatnosti. RTV TK

VIJESTI

Najnovije vijesti