Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETMisija OSCE-a objavila rezultate istraživanja o percepciji javnosti o izborima i izbornim...

Misija OSCE-a objavila rezultate istraživanja o percepciji javnosti o izborima i izbornim procesima u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) objavila je danas nalaze istraživanja “Percepcija, iskustva i mišljenja građana o izborima u BiH”, provedenog na nivou države.

Istraživanje je imalo za cilj utvrditi na koji način građani doživljavaju i shvataju izborni proces, kakvo je njihovo mišljenje o važnosti glasanja i o šablonima prema kojima glasaju, do koje mjere učestvuju u politici i, općenito, kako građani percipiraju integritet izbora u BiH.

Nalazi istraživanja ukazuju na nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornih procesa i institucija, kao i na veliki broj glasača koji je direktno iskusio izbornu prevaru.

Više od pola ispitanika izjavilo je da su glasali na većini izbora, dok je svaka četvrta osoba izjavila da glasa “ponekad”. Svakom četvrtom ispitaniku ponuđen je novac da glasa za neku stranku ili kandidata, a više od jedne petine glasača izjavilo je da im je neko kazao na biračkom mjestu za koga da glasaju. Samo 23 posto ispitanika smatra da se izbori u BiH provode na fer ili uglavnom na fer način.

“Nažalost, utvrđeni nedostatak povjerenja građana u izborni proces u BiH nije iznenađujući. Nedavni amandmani na Izborni zakon BiH unaprijediće integritet izbora, kao i sveobuhvatnije aktivnosti naše Misije na pružanju pomoći Centralnoj izbornoj komisiji i zagovaranju daljnjih reformi. Što je najvažnije, građani ove države imaju moć da poboljšaju ovaj proces putem glasanja i zahtijevanja promjena”, kazala je Dr. Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH.

Anketa je pokazala da su dodatne izmjene i dopune relevantnih zakona i propisa neophodne za povećanje povjerenja građana u izborni proces, budući da preko 60 posto ispitanika podržava izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Misija OSCE-a u BiH će, u saradnji s Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), nastaviti pružati podršku nadležnim institucijama, posebno Parlamentarnoj Skupštini BiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, u nastojanjima da poboljšaju izborno zakonodavstvo i prakse u skladu s međunarodnim standardima i u najboljem interesu građana i demokratije u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari