Petak, 14 Juna, 2024

MUP TK – U pretresima na sedam lokacija policajci pronašli drogu i oružje

U skladu sa Operativnim planom u borbi protiv KD imovinskih delikata, zloupotrebe opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja i municije, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a  ( OKP PU Tuzla, PU Lukavac, PU Gračanica, PU Gradačac, PU Kalesija, PU Banovići i PU Živinice) su postupajući po Naredbi općinskih sudova Tuzla, Lukavac, Gračanica, Gradačac Kalesija, Banovići  i Živinice, dana 10.04.2019. godine  na području Tuzlanskog kantona izvršili pretrese na 7 lokacija kojom prilikom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti sljedeći predmeti:  puška M-48 cal. 7,9 mm, dva  gasna pištolja, dvije ručne bombe , 200 kom. municije sa okvirom automatske puške cal. 7,62 mm, protivpješadijska mina, dva čamca sa motorom, sedam ribarskih mreža, 16 manjih pakovanja od pvc folije u kojima se nalazila materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu canabis sativa, jedno veće  pakovanje od pvc. folije u kojem se nalazila materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu canabis sativa, šest manjih pakovanja od pvc folije u kojima se nalazila materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, dva manja pakovanja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu canabiss-sativa, dvije drobilice, dva mobitela i dr.

O navedenIm aktivnostima je upoznat kantonalni tužilac, nakon dokumentovanja navedenih događaja, nadležnom Kantonalnom tužilaštvu TK-a biti dostavljeni Izvještaji protiv: R.D. rođen 1988. godine, nastanjen na području Gračanice zbog postojanja osnova sumnje  da je počinio krivično djelo  „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivni materija“ iz čl. 371 KZ FBiH i krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz čl. 183. KZ FBiH,  A.B. rođen 1991. godine, nastanjen na području općine Kalesije, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz čl. 371. KZ FBiH, Č.M. rođen 1956. godine, nastanjen na području općine Živinica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Nedozvoljeno držanja oružja ili eksplozivnih materija“, te prekršaj propisan Zakonom o oružju i municiji TK-a, R.H., rođen 1993. godine iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela „Izazivanje opće opasnosti“ iz čl. 323. KZ FBiH I „Razbojništvo“ iz čl. 289. KZ FBiH, Š.S.,rođen 1972. godine i M.Č., rođen 1954. godine, oba nastanjena na području općine Lukavca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Protuzakoniti ribolov“ iz čl. 320 KZ FBiH, A.M. rođen 1985. godine iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „ Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz čl. 238 KZ FBiH, M.M. rođen 1993. godine, nastanjen na području općine Lukavca, A.O rođen 1994. godine iz Gračanice, A.H. rođen 1992. godine iz Gradačca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo djelo „Posjedovanje i omugućavanje uživanja opojnih droga“ iz čl. 239. KZ FBH, a protiv A.G. rođen 1986. godine iz Banovića bit će podnešen prekršajni nalog propisano ZOOM TK-a.

 M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti