Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNajmanje 21 godina zatvora napadaču na džamiju u Norveškoj

Najmanje 21 godina zatvora napadaču na džamiju u Norveškoj

Norveški sud je u četvrtak osudio na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja se može produljiti desničarskog ekstremista koji je htio “ubiti što više muslimana” u džamiji blizu Osla pošto je zbog rasizma ubio svoju polusestru azijskog podrijetla.

112837307 mediaitem112837305

“Philip Manshaus (…) osuđen je na 21 godinu ‘forvaringa’ “, zatvorsku kaznu koja se može produljiti na neograničeno vrijeme, presudio je sud u Asker og Baerumu, zapadno od Osla.

Philip Manshaus (22) koji je rekao da pripada neonacističkom pokretu, proglašen je krivim za “ubojstvo” i “teroristički napad u pokušaju”.

Manshaus je, u crnom odijelu i bijeloj košulji, mirno saslušao presudu koju je jednoglasno donijelo sudsko vijeće i rekao da se neće žaliti.

Dana 10. kolovoza 2019. u neprobojnom prsluku i s kacigom na kojoj je bila postavljena kamera, otvorio je vatru u islamskom centru Al Noor u Baerumu, gdje su ga svladali vjernici. U napadu nitko nije teže ranjen.

“Manshaus je rekao da je htio ne samo ubiti što više muslimana, nego i destabilizirati društvo te potaknuti rasni rat”, rekla je sutkinja Annika Lindstroem.

Policija je usto pronašla tijelo njegove posvojene polusestre kineskog podrijetla u koju je ispalio četiri hitca u njihovu domu, također iz rasističkih motiva.  

Budući da u Norveškoj ne postoji doživotna zatvorska kazna, takozvani forvaring omogućuje da se zatvorenika drži iza rešetaka sve dok se smatra opasnim za okolinu. Manshaus može zatražiti prijevremeno puštanje na slobodu tek za 14 godina.

Optuženik je priznao djelo i nije pokazao kajanje. Naprotiv, rekao je da žali što nije bilo više žrtava i pred kamerama je pozdravio nacističkim pozdravom.

Rekao je i da ga je na taj čin potaknuo napad u Christchurchu u Novom Zelandu u ožujku 2019. u kojemu je Brenton Tarrant ubio 51 osobu u dvjema džamijama.

Tarrant se sam uspoređivao s drugim norveškim ekstremistom Andersom Behringom Breivikom koji je 22. srpnja 2011. u bombaškom napadu i pucnjavi na laburističku mladež ubio 77 ljudi.

federalna.ba/Hina

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari