Srijeda, 27 Septembra, 2023

Najsporiji rast njemačke ekonomije u posljednjih pet godina

Njemačka ekonomija zabilježila je prošle godine rast od 1,5 posto, u odnosu na 2,2 posto iz prethodne dvije godine, pokazuju preliminarni podaci objavljeni danas.

Njemački GDP zabilježio je lani najsporiji rast u posljednjih pet godina, pokazuju podaci Federalnog ureda za statistiku (Destatis), prenosi BiznisInfo.

Ovo je ujedno bila deveta uzastopna godina u kojoj je Njemačka zabilježila rast ekonomije, iako je taj rast izgubio na snazi.

Porast je u 2018. došao uglavnom zahvaljujući domaćoj potražnji. Porasla je potrošnja domaćinstava ali i državnih institucija.

Njemački izvoz lani je porastao za 3,5 posto na godišnjem nivou, što je nešto sporiji rast nego prethodnih godina.

Inače, Njemačka je, prema danas prezentovanim podacima, izbjegla recesiju u drugoj polovini prošle godine.

Naime, njemačka eknomija je zabilježila pad od 0,2 posto u trećem kvartalu 2018. Da se pad nastavio i u četvrtom kvartalu, to bi značilo tehničku recesiju (koja nastaje kada ekonomija dva kvartala zajedno bilježi pad).

No, kako je danas rečeno, u četvrtom kvartalu je zabilježen blagi rast ekonomije, čime je izbjegnuta recesija. Precizni podaci za četvrti kvartal 2018. bit će objavljeni tek u februaru.

Inače, slabiji rast u 2018. može se prisati slabostima u globalnoj ekonomiji, potom problemima u auto-industriji koji su izazvani oštrijim propisima o ispušnim plinovima, zatim štrajkovima itd.

Njemačka vlada vjeruje da će država nastaviti s ekonomskim rastom u 2019. (BIZNISINFO)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti