Petak, 24 Maja, 2024

Optužnice protiv tri liječnice u JZU “Zdravstveni centar” Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv tri liječnice u JZU “Zdravstveni centar” Brčko zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.

Pedijatrica Nada Elez (64), transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55) optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Trima odvojenim optužnicama stavljeno je na teret optuženima da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako su bile svjesne da ih ne posjeduju.

One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan utjecaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović).

S tim u vezi, optužene su za krivična djela posebnih slučajeva krivotvorenja isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene, navodi se u saopštenju.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti